Χρηματοδότηση 89.000 θέσεων σε παιδικούς σταθμούς

Η επιπλέον χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών για τη φιλοξενία παιδιών στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης

και Προνοίας Βασίλη Κεγκέρογλου και αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Κώστα Ασκούνη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και αφού εκτιμήθηκε ότι, με τον υφιστάμενο προϋπολογισμό των 160 εκατομμυρίων ευρώ, ένας σημαντικός αριθμός παιδιών θα έμενε εκτός παιδικών σταθμών, αποφασίστηκε να διατεθεί η επιπλέον χρηματοδότηση των 40 εκατομμύρια ευρώ.

Με την αύξηση της χρηματοδότησης αυτής η ΚΕΔΕ εκτιμά ότι καλύπτεται το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων που προσφέρουν οι Δημοτικοί και Ιδιωτικοί Σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ/ΜΕΑ.

Με τη συμφωνία αυτή καλύπτονται 89.000 θέσεις για την περίοδο 2014-15, έναντι 68.000 θέσεων της περιόδου 2013-14, 57.000 θέσεων της περιόδου 2012-13 και 43.000 θέσεων της περιόδου 2011-12.

Η ΚΕΔΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη θετική κατάληξη των προσπαθειών της, για την αναγκαιότητα εξασφάλισης των επιπλέον πόρων, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι γι' αυτές τις κοινωνικές δομές που αφορούν την ευαίσθητη προσχολική ηλικία επιβάλλεται να εξευρεθεί μόνιμη και σταθερή λύση.

«Για πρώτη φορά καλύπτονται όλες οι διαθέσιμες θέσεις στους βρεφονηπιακούς, παιδικούς και τα προγράμματα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. Είναι απόφαση ιδιαίτερης αξίας αφού η στήριξη της Οικογένειας με παιδιά είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής κοινωνικής προστασίας και πολύ σημαντική στη σημερινή δύσκολη περίοδο και ειδικά για τους οικονομικά αδύναμους», δήλωσε ο Β. Κεγκέρογλου.

«Είναι κατά τη γνώμη μου ένα ισχυρό δείγμα κοινωνικής πολιτικής για τις πιο ευπαθείς ομάδες, τις άνεργες και εργαζόμενες μητέρες, αλλά και αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης, των Δήμων και του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΣ

Η καλή συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αλλά και με τα συναρμόδια υπουργεία έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αφού τελικώς θα καλυφθούν όλες οι προσφερόμενες θέσεις από τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών, μετά την εξασφάλιση ακόμη 40 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, «μετά τα 40 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους που προστέθηκαν στα 160 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς θα αποδώσει φέτος ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι».

Επίσης, σημειώνεται ότι «η ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της αυτοδιοίκησης αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών», ενώ κάνει γνωστό ότι «ο διάλογος με την ΚΕΔΕ, τους άλλους φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και με κάθε δήμαρχο χωριστά, θα συνεχιστεί ώστε να εξασφαλιστούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους δημότες».

Keywords
Τυχαία Θέματα