«Χοντρό ψαλίδι» στις δαπάνες

Αναλυτικά, οι περικοπές δαπανών ύψους 2,2 δισ. ευρώ από ασφάλιση και υγεία θα προέλθουν από τη μείωση της κρατικής επιδότησης κατά 1,43 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, κατά 326 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και κατά 520 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία.

Στο μέτωπο των μισθών προβλέπονται νέες περικοπές ύψους 280 εκατ. ευρώ οι οποίες θα προέλθουν από:

απολύσεις τουλάχιστον 15.000 Δημοσίων υπαλλήλων όπως προβλέπει το μνημόνιομείωση προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών περιορισμό του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσειςμείωση εισακτέων στις
παραγωγικές σχολέςαύξηση των συνταξιοδοτήσεων Δημοσίων υπαλλήλων το 2013 και το 2014.

Ωστόσο, η αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο, αυξάνει το κονδύλι για το 2014 κατά 262 εκατ. ευρώ ή 4,5%.

Μειωμένο για το 2014 κατά 69εκατ ευρώ ή 9,2% θα είναι και το κονδύλι για τις πρόσθετες παροχές, περικόπτοντας:

τη συμμετοχή σε αμειβόμενες επιτροπές και συμβούλιατην υπερωριακή εργασίατην καταβολή πρόσθετων παροχών

Περικοπές προβλέπονται και για τις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, ώστε να εξοικονομηθούν 443 εκατ. ευρώ ή 18,7% σε σχέση με το 2013. Οι δαπάνες στις οποίες μπαίνει «μαχαίρι» είναι:

μετακινήσεις προσωπικού για εκτέλεση υπηρεσίας σε εσωτερικό και εξωτερικόμισθώματα κτηρίωνπρομήθειες εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικώντηλεπικοινωνίες και έξοδα ταχυδρομείουεξορθολογισμός του κόστους για ηλεκτρική ενέργεια, ύδρευση, θέρμανση και κοινόχρησταπρομήθεια ανταλλακτικών και ειδών συντήρησης

Έστω και αν ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει τις τελικές εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει το 2014, αποκαλύπτει «τρύπα» τουλάχιστον 1,7 δισ ευρώ, λόγω του ανοίγματος των 680 εκατ. ευρώ που προκύπτει στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς και τη μη εφαρμογή των δύο συμφωνηθέντων μέτρων με την τρόικα που πρόβλεπαν:

-πρόσθετες περικοπές 336 εκατ. ευρώ στους μισθούς και τις συντάξεις των ενστόλων μέσω ενός νέου μισθολογίου και

-αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ κατά 600 εκατ. ευρώ μέσω της επιβολής εισφοράς ακαθάριστα έσοδα όλων των επιχειρήσεων.

Η «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, θα καλυφθεί από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, του υπουργείου Εργασίας, το οποίο σύμφωνα με «συγκρατημένες εκτιμήσεις» όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος παράγοντας, θα φέρει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται όπως είπε τελικά η τρόικα να πειστεί για τον ελληνικό στόχο που προβλέπει έσοδα 800 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα