ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΡΙΡ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν πλημμυρίσει την πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου διαμαρτυρόμενοι για το «πραξικοπηματικό» διάταγμα των Ενόπλων Δυνάμεων που τους δίνει τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία εν αναμονή την αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

Στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεών οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν με τις διαδηλώσεις

έως ότου ο υποψήφιός τους, ο Μοχάμεντ Μόρσι, αναγνωρισθεί νικητής των προεδρικών εκλογών.

Νίκη διεκδικεί και ο πρώην πρωθυπουργός του Μουμπάρακ, Άχμεντ Σαφίκ.

Τα αποτελέσματα έπρεπε να ανακοινωθούν την Πέμπτη, όμως αποφασίσθηκε η καθυστέρησή τους εξαιτίας των αλληλοκατηγοριών για νοθεία στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι χιλιάδες Αιγύπτιοι που  συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο κέντρο του Καΐρου ζητούν από το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο να παραδώσει συντομότερα την εξουσία και να καταργήσει το προσωρινό σύνταγμα.

Εκατοντάδες ακτιβιστές, πολλοί από αυτούς ισλαμιστές, διανυκτέρευσαν στην πλατεία Ταχρίρ εν αναμονή της σημερινής διαδήλωσης.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα  και αρκετές ακόμη ισλαμικές οργανώσεις στηρίζουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο της λαϊκής εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ που ανετράπη το Φεβρουάριο του 2011.

Παράλληλα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διεξάγουν διαπραγματεύσεις με διάφορες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Η πολιτική τους πτέρυγα, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ) δήλωσε ότι θα ανακοινώσει «ένα εθνικό πολιτικό σχέδιο για την προάσπιση της επανάστασης».

Σήμερα ο  στρατός επεσήμανε ότι ο λαός είναι ελεύθερος να διαδηλώσει εφόσον δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα ωστόσο απέρριψε το αίτημα να ανακαλέσει τη διάλυση του κοινοβουλίου.

«Η έκδοση του συμπληρωματικού συνταγματικού διατάγματος ήταν απαραίτητη βάσει των αναγκών της διαχείρισης των κρατικών ζητημάτων στη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου στην ιστορία του έθνους μας», αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του στρατού

Μεταξύ άλλων το διάταγμα μεταβιβάζει τις νομοθετικές εξουσίες του κοινοβουλίου στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και του επιτρέπει να διαδραματίσει ρόλο στη σύνταξη του νέου συντάγματος, γεγονός που σημαίνει ότι ο  νέος πρόεδρος της Αιγύπτου θα χρειάζεται την έγκριση της στρατιωτικής ηγεσίας για την έγκριση των νόμων.

Στην ίδια ανακοίνωση το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο επικρίνει τους δύο υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές, χωρίς όμως να τους αναφέρει ονομαστικά.

«Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, προτού αυτά ανακοινωθούν επισήμως είναι αδικαιολόγητη και είναι μια από τις βασικές αιτίες του διχασμού και της σύγχυσης που επικρατούν στην πολιτική» τονίζει το Στρατιωτικό Συμβούλιο.

Εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν, εκτός απροόπτου, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι πολιτικές «μανούβρες» του στρατού έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., του ΟΗΕ και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ζητού

Keywords
Τυχαία Θέματα