Χειρουργεία με... ενοίκιο

Σύμφωνα με το «Έθνος», προωθείται ο θεσμός του «απογευματινού χειρουργείου». Αυτό σημαίνει ότι οι χειρουργοί του ΕΣΥ θα μπορούν -μετά το ωράριό τους - να πραγματοποιούν στο δημόσιο νοσοκομείο επεμβάσεις με αμοιβή.

Το σχέδιο είχε ετοιμαστεί από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη και η νέα πολιτική ηγεσία σκοπεύει να το υλοποιήσει.

Στόχος είναι να προσελκύσει στα δημόσια νοσοκομεία «πελάτες» από ασφαλιστικές εταιρείες και ασθενείς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν (και να πληρώσουν) τον χειρουργό.

Η προοπτική των «απογευματινών χειρουργείων» αντιμετωπίζεται ευνοϊκά, αλλά με μία σειρά προϋποθέσεων. Τέτοιες είναι η επιλογή συγκεκριμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή (δωμάτια με λίγες κλίνες, θέσεις εντατικής θεραπείας). Από τα έσοδα που θα έχει το νοσοκομείο, μέρος της αμοιβής θα διανέμεται στη χειρουργική ομάδα, στο λοιπό προσωπικό και στους εντατικολόγους.

Πρόκειται για μία «αγορά» 450.000 επεμβάσεων τον χρόνο. Σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο «Ευαγγελισμός», πραγματοποιούνται κάθε μήνα σχεδόν 4.000 επεμβάσεις και στο «Γ. Γεννηματάς» οι μισές. Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά νοσοκομεία της Αττικής, καθώς μόνο στα νοσηλευτικά ιδρύματα του κέντρου πραγματοποιούνται ετησίως έως 150.000 επεμβάσεις.

Πολλά είναι, πάντως, τα ερωτηματικά σχετικά με τη δυνατότητα των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων να αντεπεξέλθουν στην επιπλέον λειτουργία των χειρουργείων. Το προηγούμενο διάστημα είχαν παρουσιαστεί στα νοσοκομεία μεγάλες ελλείψεις σε υλικό, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται επεμβάσεις ακόμη και στο τακτικό ωράριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα