Χάνουν τα λεφτά τους οι μέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Μέσα στο Νοέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός του ΤΤ σε καλό και κακό κομμάτι.

Στον «αέρα» βρίσκονται 80.000 μικρομέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς με τη διάσπαση της τράπεζας σε καλό και κακό κομμάτι, οι μέτοχοι του ΤΤ θα χάσουν τα κεφάλαιά τους. Μαζί με τους μικρομετόχους ζημιά άνω των 250 εκατ. ευρώ θα υποστούν η Εθνική Τράπεζα

και η Eurobank οι οποίες αθροιστικά ελέγχουν άνω του 12% του ΤΤ.

Μέσα στο Νοέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός του ΤΤ με το κακό κομμάτι να μπαίνει σε καθεστώς εκκαθάρισης ενώ για το καλό κομμάτι θα γίνει διαγωνισμός ώστε να διαπιστωθεί ενδιαφέρον από άλλες τράπεζες.

Στελέχη τραπεζών θεωρούν δεδομένη την απώλεια των κεφαλαίων των μετόχων του ΤΤ ακριβώς όπως έγινε στην περίπτωση της ATEBank και της Proton Bank. Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο το Τ.Τ., θα ακολουθηθεί η λύση της οργανωμένης διάλυσης στο πρότυπο της ΑΤΕBank. Η διάσπαση του Τ.Τ. σε «καλό» και «κακό» κομμάτι θα πρέπει να γίνει άμεσα και η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος σε άλλη τράπεζα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι από τις 31 Αυγούστου έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής του ΤΤ και η τελευταία τιμή που έγραψε στο ταμπλό ήταν 0,168 ευρώ. Υπενθυμίζεται το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει το 34% των μετοχών του ΤΤ, τα ΕΛΤΑ το 10%, Εθνική – Eurobank το 12% ενώ το υπόλοιπο 43% είναι «ελεύθερο» στην αγορά.

Το μετοχικό «κανόνι» του ΤΤ θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για την αγορά και την εμπιστοσύνη καθώς η ιστορική τράπεζα είχε συνδεθεί με την έννοια της αποταμίευσης και της αξιοπιστίας και θεωρούταν εντελώς απίθανο να χάσει κάποιος τα λεφτά τους. Μεταξύ των μετόχων του ΤΤ συγκαταλέγονται ιδρύματα, εργαζόμενοι και πελάτες της τράπεζας, συνταξιούχοι κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα