ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

07:30 9/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Απώλειες 20.000 τουριστών ημερησίως από τις κύριες τουριστικές αγορές το τελευταίο 20ήμερο. Δύσκολα μπορούν να αναπληρωθούν. 110.000 λιγότεροι οι εργαζόμενοι συνολικά στον τουρισμό φέτος, στα 6 δισ. οι απώλειες εισοδήματος. Ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τα 7,5 δισ. αν η πτώση αγγίξει το 20%.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Σκληρό κτύπημα στα σαθρά θεμέλια της οικονομίας της χώρας και στον κοινωνικό ιστό της περιφέρειας επιφέρει η προδιαγεγραμμένη μείωση των τουριστικών εσόδων φέτος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% σε σχέση με το 2011. Η πορεία της φετινής σαιζόν εξελίσσεται σε πρωτοφανή αρνητικά

δεδομένα για την Ελλάδα. Ήδη τα πρώτα απτά μηνύματα κάνουν λόγο για καθίζηση στις κρατήσεις ακόμη και της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου όπου οι πληρότητα στις μονάδες δεν υπερβαίνει το 50% μέχρι τις 20 Ιουλίου και μετά τις 20 Αυγούστου. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αφίξεων στα αεροδρόμια της χώρας το πρώτο 5μηνο η μείωση δεν ξεπέρασε κατά μ.ο. το 3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα όμως οι τιμές που δόθηκαν εξαιτίας του πανικού των ξενοδόχων αλλά και των προσφορών των Tour Operators υπερέβησαν το 30% των αρχικών συμβολαίων, ενώ οι ξένοι τουριστικοί οργανισμοί (TUI Thomas Cook) επιδοτούσαν έως και 50 ευρώ ανά άτομo την κάθε πτήση.

Τα περισσότερα 2 και 3 αστέρων ξενοδοχεία εμφανίζεται δραματική πτώση στις κρατήσεις ακόμη και στην καρδιά της σαιζόν, εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό με την φετινή απομείωση του Κοινωνικού Τουρισμού, οδηγεί τους επιχειρηματίες σε απόγνωση και τις μονάδες με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο. Όπως έχει γράψει ήδη το matrix24.gr περισσότερα από 950 ξενοδοχεία βρίσκονται επισήμως προς πώληση μέσω μεσιτικών γραφείων της Ελλάδος και του εξωτερικού δηλαδή το 10% του συνολικού δυναμικού της χώρας, ενώ στην πραγματικότητα τα μισά ξενοδοχεία είναι έτοιμα να πουληθούν σε μια αξιοπρεπή τιμή και κάτω φυσικά από την πραγματική τους αξία. Η συρρίκνωση στα έσοδα του ΑΕΠ που προέρχονται συνολικά από τον τουρισμό υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 6 δις. ευρώ αν η πτώση των εσόδων προσεγγίσει το 15% και τα 7,5 δις. ευρώ αν η μείωση αγγίξει το 20% που φαντάζει πλέον πολύ πιθανό. Την ίδια ώρα αναμένονται 105.000 προσλήψεις λιγότερες φέτος σε όλο το φάσμα του τουρισμού δηλαδή ξενοδοχεία, καφεστιατόρια, τουριστικά μαγαζιά, καταστήματα κάθε τύπου στους τουριστικούς προορισμούς, εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα κ.α. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων μείωση κατά 10% στα έσοδα του τουρισμού σημαίνει 70.000 λιγότερες θέσεις στον κλάδο, πτώση η οποία κατά πως φαίνεται θα διευρυνθεί έτι περαιτέρω.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης επισημαίνει ότι εξ αιτίας της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου και της αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας, από τις αρχές Μαΐου καταγράφονταν περίπου 50.000 λιγότερες κρατήσεις ημερησίως στο σύστημα των Tour Operators για την Ελλάδα, ενώ την τελευταία εβδομάδα εισέρχονται 20.000 περίπου κρατήσεις λιγότερες στο σύστημα συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 201

Keywords
Τυχαία Θέματα