ΜΠΕΡΔΕΨΑΜΕ ΤΟΥΣ ΦΘΟΓΓΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΦΩΝΗΕΝΤΑ…

Εκατόν σαράντα γλωσσολόγοι, καθηγητές Πανεπιστημίου και διδάκτορες, απαντούν με αναλυτικό κείμενο στο θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί σχετικά με τους φθόγγους -ή, ακριβέστερα, φωνήματα- και τα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας.

Αφορμή για το ζήτημα στάθηκε ένα κείμενο που υπογράφεται από τη δασκάλα δημοτικού σχολείου της Ραφήνας, Μ.Χρυσού, για το βιβλίο της Γραμματικής της Ε΄και ΣΤ΄τάξης του δημοτικού. Η κ. Χρυσού κατηγορεί τους συγγραφείς του εγχειριδίου ότι καταργούν από την ελληνική γλώσσα τα φωνήεντα ήτα, ύψιλον και ωμέγα, καθώς και τα σύμφωνα ξι και ψι, ενώ προσθέτουν τον (κατά τη γνώμη της)

«δίφθογγο» ου καθώς και τα δίψηφα μπ, ντ και γκ.

«Επιβεβαιώνουμε την πέραν πάσης αμφιβολίας επιστημονικά ορθή παρουσίαση των φωνηέντων της Νέας Ελληνικής στο νέο εγχειρίδιο», απαντούν οι γλωσσολόγοι και εξηγούν:

«Ναι, κανένας γλωσσολόγος δεν αμφιβάλλει ότι η Νέα Ελληνική έχει 5 φωνήεντα, τους φθόγγους [α], [ε], [ι], [ο], [ου], οι οποίοι στον γραπτό λόγο αναπαρίστανται με τα επτά γράμματα της αλφαβήτου άλφα, έψιλον, ήτα, γιώτα, ύψιλον, όμικρον, ωμέγα και τους συνδυασμούς των γραμμάτων αυτών ως διψήφων.

Καταδικάζουμε την ανάρμοστη στοχοποίηση και διαπόμπευση των συναδέλφων στο διαδίκτυο και την κατασυκοφάντηση του επιστημονικού τους έργου με ανυπόστατες κατηγορίες».

Αφορμή είναι
Στο κείμενο αυτό, όπως σημειώνουν οι 140 γλωσσολόγοι, με τον τίτλο «Η ελληνική γλώσσα πρέπει να μείνει ανέπαφη» η κ. Χρυσού κατηγορεί τους συγγραφείς του εγχειριδίου ότι καταργούν από την ελληνική γλώσσα τα φωνήεντα ήτα, ύψιλον και ωμέγα, καθώς και τα σύμφωνα ξι και ψι, ενώ προσθέτουν τον (κατά τη γνώμη της) «δίφθογγο» ου καθώς και τα δίψηφα μπ, ντ και γκ.
Οι ειδικοί επιστήμονες, αναφέρονται στις απόψεις της δασκάλας χαρακτηρίζοντας τις, ως παρανόηση βασικών κανόνων της γραμματικής της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και το όλο ζήτημα ανησυχητικό διότι, όπως λένε , αποπροσανατολίζει δασκάλους γονείς και μαθητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα