Η Αργεντινή ανακινεί το ζήτημα κατοχής των Νησιών Φόκλαντ

13:48 3/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Στην επιστολή της, που δημοσιεύθηκε στις βρετανικές εφημερίδες «Γκάρντιαν» και «Ιντεπέντεντ», προτρέπει τον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, να συμμορφωθεί με το ψήφισμα 1965 των Ηνωμένων Εθνών και να «διαπραγματευτούν μια λύση» για τα νησιά Φόκλαντ που αφαιρέθηκαν βίαια από την Αργεντινή σε «μια κραυγαλέα άσκηση αποικιοκρατίας του 19ου αιώνα».

Η κ. Φερναντέζ ζήτησε η επιστολή της να δημοσιευθεί στις 3 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία, πριν από 180 χρόνια, «οι Μαλβίνες Νήσοι αφαιρέθηκαν βίαια από την Αργεντινή και οι κάτοικοι τους

εκδιώχθηκαν από το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου, που στη συνέχεια ξεκίνησε μια διαδικασία εμφύτευσης πληθυσμού παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται σε άλλα εδάφη υπό αποικιακό ζυγό».

Τον Ιούνιο 2012, στη συνάντηση κορυφής των G20, η Πρόεδρος της Αργεντινής είχε θέσει το θέμα της επιστροφής των νησιών Φόκλαντ στον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος όμως απέρριψε το αίτημα της για διαπραγματεύσεις για την κυριαρχία των νησιών και της είπε ότι θα πρέπει να σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Αργεντινή λέει ότι κληρονόμησε την κυριότητα των νησιών από την Ισπανία, αλλά Βρετανοί άποικοι κατέλαβαν τα νησιά με τη βία το 1833 και εξεδίωξαν τους κατοίκους των παραβιάζοντας έτσι την εδαφική ακεραιότητα της Αργεντινής.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε, ότι οι κάτοικοι των νησιών Φόκλαντ «έχουν επιλέξει να είναι Βρετανοί και είναι ελεύθεροι να επιλέξουν το δικό τους μέλλον, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, και έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, όπως κατοχυρώνονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα για όλους τους λαούς. Υπάρχουν τρία μέρη σε αυτή τη συζήτηση, όχι μόνο δύο, όπως η Αργεντινή θέλει να προσποιηθεί. Οι κάτοικοι του νησιού δεν μπορεί να διαγραφούν από την ιστορία».

Πάντως δημοψήφισμα για το πολιτικό καθεστώς του νησιού πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.

Η πρωτεύουσα των νησιών Φόκλαντ, το Πορτ Στάνλεϊ, βρίσκεται περίπου 1.898 χιλιόμετρα (1.180 μίλια) μακριά από την πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες και 14.000 χιλιόμετρα (8.700 μίλια) μακριά από το Λονδίνο.

Πέρυσι, συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τον Πόλεμο των Νησιών Φόκλαντ, όταν τα νησιά κατελήφθησαν από τις δυνάμεις της Αργεντινής για 74 ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα