Ο Manuel Valls, το νέο αστέρι της πολιτικής στη Γαλλία

Την ώρα που η δημοτικότητα του Προέδρου της Γαλλίας, François Hollande, καταβαραθρώνεται, υπάρχει ένας πολιτικός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό, Jean-Marc Ayrault, ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο αγαπητός από τους Γάλλους ψηφοφόρους. Πρόκειται για τον Υπουργό Εσωτερικών Manuel Valls.

Μετεωρική υπήρξε η άνοδος του σοσιαλιστή πολιτικού, αλλά και γεμάτη αγκάθια και πισωγυρίσματα, η υπέρβαση των οποίων απαίτησε την επίδειξη σπάνιας ικανότητας πολιτικής ευελιξίας.

Ο Manuel Valls

γεννήθηκε στην Βαρκελώνη το 1962 και απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα μόλις το 1982. Αυτή η όψιμη προσάρτησή του στην γαλλική κοινωνία δεν τον εμπόδισε όμως να ανελιχθεί στους κόλπους του σοσιαλιστικού κόμματος και να ανακηρυχθεί τον Μάρτιο του 2001, και αφού είχε αναλάβει διάφορα πόστα πλάι στον πρώην Πρωθυπουργό της Γαλλίας Michel Rocard, σε δήμαρχο του Évry, αλλά και να εκλεγεί μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης έναν μόλις χρόνο αργότερα.

Οι φιλοδοξίες του Valls όμως, δεν περιορίζονταν σε ρόλους κομπάρσου. Τον Ιούνιο του 2009 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το αξίωμα του Γάλλου Προέδρου μέσω της συμμετοχής του στις προκριματικές εκλογές του σοσιαλιστικού κόμματος. Ούτε καν η κατάληψη της ευκαταφρόνητης πέμπτης θέσης κατ’ αυτές δεν τον πτόησε και η έγκαιρη προσάρτησή του στο άρμα του μετέπειτα Προέδρου, François Hollande, στάθηκε ικανή να του προσφέρει το νυν υπουργικό θώκο.

Τα καθήκοντά του αυτά ο Manuel Valls ασκεί με την επίδειξη πυγμής, αποφασιστικότητας και «ειλικρίνειας». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ετοιμότητά του να ανακοινώσει επισήμως, κάτι που απέφευγαν οι προκάτοχοί του λόγω του φόβου μιμητισμού, τον αριθμό των αυτοκινήτων που οι Γάλλοι έκαψαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς: 1193 ήταν τα οχήματα που παραδόθηκαν στις ορέξεις ταραξιών, εφήβων, αλλά και ιδιοκτητών που ήθελαν να εισπράξουν την ασφαλιστική αποζημίωση, γεγονός που αποτελεί το νέο «εθνικό σπορ» των Γάλλων.

Η καύση αυτοκινήτων δεν αποτελεί όμως το μόνο πεδίο δόξης για τον επικοινωνιακό Manuel Valls, ο οποίος εκπροσωπεί την δεξιά πτέρυγα του, κατά τα άλλα, κεντροαριστερού του κόμματος. Ο Υπουργός Εσωτερικών φροντίζει να δηλώνει «παρών» σε όλες τις «εστίες φωτιάς»: σε προάστια που στασιάζουν, σε αντιμουσουλμανικές διαδηλώσεις, οργανώνοντας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε βάρος Ρομά.

Και μπορεί ο Manuel Valls να επιχειρεί με ρητορικά τεχνάσματα να αντικρούει όσους αμφισβητούν την αριστερή του ιδεολογία, όμως στα μάτια πολλών από όσους του χαρίζουν 75% δημοτικότητας και προεξοφλούν την απ’ αυτόν αντικατάσταση του νυν προϊσταμένου του, Jean-Marc Ayrault, δεν παύει να αποτελεί τον ιδανικό διάδοχο, έστω και υπό διαφορετικό, νεότερο και ελκυστικότερο περιτύλιγμα, ενός άλλου αποφασιστικού και λαοφιλούς πρώην Υπουργού Εσωτερικών, που ακούει στο όνομα Nicolas Sarkozy…

Keywords
Τυχαία Θέματα