Αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι δηλώσεις για τα αυθαίρετα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», αιτήσεις θα μπορούν να κατατεθούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου στην πλατφόρμα που λειτουργεί με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέσα σε 18 μήνες από την ημέρα ισχύος του νόμου, με πιθανή καταληκτική ημερομηνία τις 7 Φλεβάρη 2015. Σε όσους προχωρήσουν σε τακτοποίηση στο πρώτο εξάμηνο, θα έχουν πριμ το δικαίωμα αποπληρωμής της οφειλής σε 102 μήνες, δηλαδή 8.5 χρόνια. Στους 84 μήνες μειώνεται το δικαίωμα σε όσους καταθέσουν αίτηση το δεύτερο εξάμηνο και στους 60 για όσους επιλέξουν το τελευταίο

εξάμηνο.

Ένα στοιχείο που ενδιαφέρει πολλούς ιδιοκτήτες είναι πως προβλέπεται (σύμφωνα με υπουργική απόφαση που προαναγγέλθηκε) επιστροφή φόρου σε όσους έχουν προχωρήσει σε τακτοποίηση με τον παλαιό νόμο περί αυθαιρέτων το 2011. Η σχετική διάταξη αφορά κυρίως πολύτεκνους, άνεργους και άλλες κατηγορίες για τις οποίες θεσπίζονται μεγάλες εκπτώσεις. Όσοι έχουν προχωρήσει σε κατασκευή αυθαιρέτων πριν το 1975 «καθαρίζουν» με 500 ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με το Παράρτημα που συνοδεύει το νόμο, επιβαρύνονται ακίνητα , τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε οικόπεδα που εμφανίζονται ως οικοδομήσιμα αλλά στην πραγματικότητα είναι «πειραγμένα». Αυτά επιβαρύνονται με διπλό πρόστιμο, ενώ το πρόβλημα που ανακύπτει είναι πως πολλοί ιδιοκτήτες θα αγνοούν πως έχουν παρανομήσει. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν κτίρια που έχουν τοποθετηθεί μέσα σε άρτιο οικόπεδο σε θέση μη οικοδομήσιμη, σε κανονικές κατασκευές με ψεύτικές άδεις «λουόμενου» αλλά και μάντρες, στις οποίες το χτισμένο τμήμα ξεπερνά το ένα μέτρο.

Τέλος απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας δόμησης 9 κατηγορίες εργασιών, όπως εσωτερικές επισκευές, επισκευή στέγης, τοποθέτηση κλιματιστικών, αλλαγή ή τοποθέτηση δαπέδων, παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ οίκον» κ.α Στα παραπάνω αρκεί μια ενημέρωση στην πολεοδομία.

Όσον αφορά την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, παρ ότι η προθεσμία εξόφλησής τους έχει λήξει, όσοι θέλουν μπορούν να τους τακτοποιήσουν με τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα πληρώνοντας μάλιστα χαμηλότερο πρόστιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα