Απόπειρα δολοφονίας του διευθυντή της Ακρόπολις Βλάση Γαβριηλίδη

06:55 8/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Γεννήθηκε στους Επιβάτες της Προποντίδας. Ο πατέρας του ήταν κοσμηματοπώλης στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Έκανε επίσης σπουδές φιλολογίας και πολιτικών επιστημών στη Λειψία της Γερμανίας, με έξοδα του μεγαλεμπόρου Βαρώνου Σίνα.

Το 1868 δημοσίευσε μια σειρά άρθρων με τίτλο «Γενική ιστορία της Ελληνικής τραγωδίας» στο περιοδικό Επτάλοφος, ενώ στη συνέχεια εξέδωσε την εφημερίδα Μεταρρύθμισις. Το 1878 εκδιώχθηκε από τις τουρκικές αρχές από τη γενέτειρα του και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Στην

πρωτεύουσα συνεργάστηκε με τον Κλεάνθη Τριαντάφυλλο για την έκδοση του πολιτικοσατιρικού περιοδικού «Ραμπαγάς» και δύο χρόνια αργότερα εξέδωσε το δικό του περιοδικό «Μη χάνεσαι».

Την 1η Νοεμβρίου του 1883 μετέτρεψε το περιοδικό στην καθημερινή εφημερίδα «Ακρόπολις». Αν και προσωπικός φίλος του Χαρίλαου Τρικούπη, από το 1890 κι έπειτα τον πολέμησε από τις στήλες του.

Μετά από το κίνημα στο Γουδί το 1909 και μέχρι τον θάνατο του, ο Γαβριηλίδης υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Ελευθερίου Βενιζέλου. Διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Κωστή Παλαμά, τον οποίο μάλιστα είχε παντρέψει. Επίσης, είχε εκδώσει το νεανικό περιοδικό «Νέα Γενεά».

Το τυπογραφείο της Ακρόπολις έγινε πολλές φορές στόχος στα γεγονότα που έμειναν στην ιστορία ως Ευαγγελικά. Ο Γαβριηλίδης ήταν υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας και μάλιστα έγραψε σειρά άρθρων για την ανάγκη μετάφρασης των Ευαγγελίων στη δημοτική. Εξοργισμένοι υποστηρικτές της διατήρησης της γλώσσας των Ευαγγελίων αντέδρασαν, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να σταματήσει τη δημοσίευση και να ζητήσει συγγνώμη, αφού όμως ο όχλος είχε καταστρέψει τα γραφεία της εφημερίδας.

Απεβίωσε στις 12 Απριλίου του 1920 στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα