Απομείωση του χρέους και έξοδος στις αγορές οι στόχοι της Ελλάδας

12:29 2/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Αναλαμβάνοντας την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, για πέμπτη φορά από την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια προεδρία χαμηλού κόστος, με τον προϋπολογισμό να μην ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα να περάσει φέτος σε τροχιά ανάκαμψης.

Αναλυτές επισημαίνουν πως σε περίπτωση που χρειαστεί νέα βοήθεια, αυτή δεν θα έχει την μορφή των μνημονίων, επιχειρώντας έτσι να καθησυχάσει

τους πολίτες, έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους. «Νέες θυσίες, την ώρα που οι δείκτες της ανεργίας καλπάζουν, θα έθεταν σε αμφισβήτηση το κυβερνητικό σχήμα», λένε.

Με συνέντευξή του στο Euronews και απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Σταμάτη Γιαννίση για το αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει με την ελληνική προεδρία, ουσιαστικά τεσσάρων μηνών, αφού ακολουθούν οι ευρωεκλογές, ο κ.Βενιζέλος κάνει λόγο για μία «ωραία ευκαιρία η Ελλάδα να δείξει το πρόσωπο μιας χώρας – μέλους της ΕΕ, ισότιμης, κυρίαρχης, που διευθύνει τις εργασίες του Συμβουλίου στο όνομα και των 28 κρατών – μελών». Μιλά για την ανάγκη νέας αφήγησης, πιο ελκυστικής για τους Ευρωπαίους πολίτες, πιο αισιόδοξης και πιο ασφαλούς, για τα νοικοκυριά και κυρίως για τη νέα γενιά, που νομίζει σε πολλές χώρες ότι Ευρώπη σημαίνει πολιτικές λιτότητας, ανεργία, μείωση εισοδημάτων. «Πρέπει να ξαναμιλήσουμε για την Ευρώπη του πολιτισμού, της ιστορίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους. Για την Ευρώπη της ανάπτυξης, της καινοτομίας, για την Ευρώπη ανθρώπων που έχουν συνείδηση της ιστορίας και επιδιώκουν ευημερία για όλους», λέει.

Πρώην υπουργός Οικονομικών ο ίδιος, προβλέπει ότι «πάμε σε τραπεζική ένωση». Παρά το γεγονός ότι θεωρεί σημαντικές τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί ωστόσο, σημειώνει ότι δεν φτάνει ούτε ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας ούτε ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης. «Χρειάζεται και ενιαίος μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων στην Ευρώπη, για να μην επιβαρύνονται οι πιο αδύναμες χώρες του Νότου ή της περιφέρειας, που δίνουν μεγαλύτερα επιτόκια, αλλά μπορεί οι χώρες του Βορρά να δίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους καταθέτες», λέει. Ειδικά για την χώρα μας, θυμίζει ότι τα τριάμισι χρόνια που πέρασαν έχει κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των δυτικών οικονομιών. «Έχουμε ξεκινήσει το 2009 από ένα πρωτογενές έλλειμμα 12% και τώρα είμαστε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα που, με όρους διαρθρωτικού πλεονάσματος, χωρίς δηλαδή να λαμβάνουμε υπόψη τα συγκυριακά στοιχεία της ύφεσης, φτάνει το 6,5%. Είμαστε η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη από πλευράς πρωτογενών πλεονασμάτων και μία από τις καλύτερες στον κόσμο. Έχουμε μια βάση η οποία μας επιτρέπει να συζητήσουμε φιλικά, συνεταιρικά, με τα άλλα κράτη μέλη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να διαμορφώσουμε τους όρους της οριστικής εξόδου από την κρίση. Χωρίς να χάσει κανείς, προς κοινό όφελος όλων και χωρίς να επιβαρυνθεί κανένας Ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα», λέει με νόημα.

Όσο για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, που αποτελούν μείζονα θέματα για την χώρα και την ΕΕ συνολικά, ο κ.Βενιζέλος εκφράζει την επιθυμία της κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να δοθεί η ώθηση που χρειάζονται όλες οι χώρες. Υποστηρίζει άλλωστε, πως δεν είναι μόν οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής, αλλά «όλη η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο μοντέλο παραγωγής, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, για να φύγει από τον κίνδυνο της ύφεσης ή από μία ενδιάμεση, μέτρια κατάσταση που είναι κοντά στη μηδενική ανάπτυξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα