Αποκλείει εκλογές, «καίει» συγκυβέρνηση με Τσίπρα κι ελπίζει…

Την οριστική του απόφαση να μην προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον προσεχή Μάιο επιβεβαίωσε και χθες ο Αντώνης Σαμαράς, όπως άλλωστε αναμενόταν. «Πάμε για το 2016» είπε ο Πρωθυπουργός, σε μία εμφανή προσπάθεια να καθησυχάσει τα στελέχη και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που τους τελευταίους μήνες λειτουργούν με ορίζοντα εκλογών και, φυσικά, πράττουν ή δεν πράττουν αναλόγως.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς

έδωσε, εκ νέου, απάντηση στα σενάρια περί «μεγάλου συνασπισμού». Στο Μαξίμου εμφανίζονται σφόδρα προβληματισμένοι από τις θεωρίες που κυκλοφορούν καθώς εκλαμβάνοντας ως άκρως επιθετικές κινήσεις για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Άλλωστε, είναι σαφές ότι ακόμη και σε περίπτωση συνασπισμού, αυτός δεν θα μπορούσε να συγκροτηθεί με τον κ. Σαμαρά στο τιμόνι καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαιτούσε αλλαγή ενοίκου στο Μαξίμου. Ο κ. Σαμαράς, οι συνεργάτες του οποίου σημειώνουν με νόημα πώς «δεν είναι Παπανδρέου για να παραιτηθεί, ούτε οι συνθήκες είναι ίδιες άλλωστε» εκτιμά ότι η κυβέρνηση του θα μπορέσει να περάσει τον κάβο και να κεφαλαιοποιήσει τις όποιες θετικές εξελίξεις εφεξής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Matrix24.gr, ο Πρωθυπουργός επέλεξε χθες την… ήπια εκδοχή αντιμετώπισης των σεναρίων. Δηλαδή το δρόμο της ανάδειξης των αντιφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των, κατά την άποψη του Μαξίμου, επικίνδυνων για τη χώρα επιλογώ ν του. Ωστόσο, εφόσον αυτά τα σενάρια επαναληφθούν τότε, λένε οι ίδιες πηγές, η απάντηση θα είναι πολύ σκληρή καθώς στο Μαξίμου διαβλέπουν πιέσεις από κέντρα του εξωτερικού αλλά και εγχώριους παίκτες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρον έχει η αναφορά του Πρωθυπουργού στη δυνατότητα εξάντλησης της θητείας της υπάρχουσας Βουλής, με παραπομπή μάλιστα και στα όσα σχετικώς είπε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος σε κυριακάτικη συνέντευξή του. Η επιλογή Σαμαρά να επικαλεστεί ονομαστικά τον Υπουργό Άμυνας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Άλλοι έκαναν λόγο για μία κίνηση αβροφροσύνης ενώ άλλοι είδαν ότι με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στον και αντιπρόεδρο της ΝΔ.

Σημαντικό μέρος της χθεσινής ομιλίας του Πρωθυπουργού αφιερώθηκε στην προσπάθεια του να… πείσει τους βουλευτές για τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συμβεί στους 19 μήνες διακυβέρνησης της χώρας αλλά και να τους εμπνεύσει αισιοδοξία ενόψει των εκλογών.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς προχώρησε και σε μία ανάλυση των δημοσκοπικών δεδομένων, σημειώνοντας πώς εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποκτήσει σαφές προβάδισμα στη χειρότερη ώρα για την κυβέρνηση, τότε ο χρόνος έχει αρχίσει να μετά αντίστροφα για την Κουμουνδούρου. Παράλληλα, σημείωσε ότι πλέον η πολιτική ζωή του τόπου δεν κινείται γραμμικά και, συνεπώς, δε ν υπάρχει η βεβαιότητα του παρελθόντος ότι η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση θα γίνει κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός αν και έβαλε διλημματικούς όρους στην αφήγησή του για τις εκλογές, επέμεινε ότι το μείζον είναι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο. Ωστόσο, παρά το κατέβασμα του πήχη, είναι σαφές ότι η τύχη της δικομματικής κρίνεται και στις επικείμενες κάλπες. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η δικομματική, συνολικά, θα καταφέρει να έχει καλές επιδόσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τόσο σε επίπεδο δήμων όσο και σε περιφερειών. Για τις ευρωεκλογές, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι θα είναι μία δύσκολη προσπάθεια ενώ από την ανάλυσή τους δεν λείπει και η λογική της «ελεγχόμενης ήττας», με την απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερβαίνει τις 3 – 4 μονάδες…

Keywords
Τυχαία Θέματα