Μέχρι Απρίλη στην Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο

Του Βαγγέλη Δουράκη

Για το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής ( 2014 – 2017), η κυβέρνηση έχει περιθώριο να το καταθέσει μέχρι τέλος Απριλίου και σε αυτό θα αποκαλύπτονται τα μέτρα με τα οποία θα επιτυγχάνεται η δημοσιονομική ισορροπία τα επόμενα τέσσερα χρόνια – έστω και αν πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν τη μετά Μνημονίου εποχή.

Στο Γενικό Λογιστήριο έχουν φτιάξει ένα πρώτο σχέδιο με τα δεσμευτικά όρια στα οποία θα κινηθούν οι δαπάνες τα επόμενα χρόνια αλλά και

τις νέες φοροδοτικές «δεξαμενές».

Το Πρόγραμμα προβλέπει περισσότερους φόρους κατά 2,6 δις. ευρώ από την έμμεση φορολογία (κυρίως από τους ΕΦΚ σε καύσιμα και ποτά αλλά και από τον ΦΠΑ ) και τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων αλλά και νέες μεγάλες μειώσεις σε όλα τα κονδύλια του κράτους. Το νέο Μεσοπρόθεσμο που η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει ως το νέο «χάρτη εξόδου από το μνημόνιο και την οικονομική κρίση», βάζει σε καθεστώς… αυστηρής δίαιτας το δημόσιο ώστε να συμβάλει με 5,5 δισ. ευρώ στην κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού».

Σταθερός στόχος να συνεχίσει το Κράτος να μειώνει ελλείμματα και χρέη τα επόμενα χρόνια αυξάνοντας από την άλλη τα πλεονάσματα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα διατηρήσει τη χώρα σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας τα επόμενα χρόνια και στο οποίο θα αποκαλύπτονται οι δεσμεύσεις της Αθήνας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα αξιολογηθεί τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εν όψει των διπλών εκλογών που έχει μπροστά της κυβέρνηση θα επιχειρήσει να λειάνει τα μέτρα και τις αντιδράσεις από το νέο Μεσοπρόθεσμο με το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πάρει τη μορφή παροχών.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός του 2014 ξενικά από μία πολύ καλή αφετηρία στο πλεόνασμα που δεν αποκλείεται να προσεγγίσει και το 1,5 δις. ευρώ για το 2013 από 812 εκατ. ευρώ που ήταν η επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης.
Το νέο ύψος του πλεονάσματος προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες από τις τελευταίες προβολές που έχουν κάνει στα έσοδα αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών και οι οποίες προϊδεάζουν για διπλάσιο «μαξιλάρι» στα κρατικά ταμεία. Το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το μοναδικό «όπλο» που θα έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις που θα έχει πολύ σύντομα με την τρόικα και οι οποίες θα στραφούν στα πολλά ανοιχτά μέτωπα:

*Δημοσιονομικό «κενό» 2014: Στα 3 δισ. ευρώ έχει αναθεωρήσει η τρόικα τις εκτιμήσεις της για το δημοσιονομικό «κενό» του 2014 αυξάνοντας κατά 1,5 δις. ευρώ τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν καλυφθεί η νέα «τρύπα». Η τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει στο νέο «πακέτο» των προτάσεων που απέστειλε ο Γιάννης Στουρνάρας και το οποίο αποτελείται εξ ολόκληρου από μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις.

* Τα σχεδιαζόμενα «διαρθρωτικά» μέτρα που περιέχονται στο «tool kit» του ΟΟΣΑ (χρονική επέκταση φρέσκου γάλακτος, απελευθέρωση εμπορίας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ομαδικές απολύσεις κ.ά.), καθώς πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι από την εφαρμογή τους θα προκύψει «όφελος» για την οικονομία ύψους 5,2 δισ. ευρώ, το οποίο θα «παζαρέψει» ώστε να κλείσει η ψαλίδα του δημοσιονομικού κενού.

* Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η μείωση των τελών υπέρ τρίτων, αλλά και αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είναι στο τραπέζι.
* Χρηματοδοτικό κενό (2014 – 2015): Μετά το δημοσιονομικό συνιστά το δεύτερο μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση ιδίως μετά τη «βόμβα» που εξαπέλυσε η τρόικα με την οποία «ανεβάζει» στα 14 δις. από 10,9 δις. ευρώ το χρηματοδοτικό «κενό» της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2015 εντάσσοντας μέσα σε αυτό και τις αστοχίες από τις αποκρατικοποιήσεις. Η Αθήνα δεν μπορεί να καλύψει από το κενό χωρίς να υπάρξει νέα χρηματοδότηση από την στιγμή που οι δανειστές έχουν αποκλείσει την περίπτωση της αξιοποίησης των κεφαλαίων που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα