Αποχώρησε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση της μομφής στον Μεϊμαράκη

Η πρόταση μομφής δεν στρέφεται προσωπικά κατά του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αλλά κατά της υποβάθμισης της λειτουργίας του κοινοβουλίου ανέφεραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Οι βουλευτές της κυβέρνησης, από την πλευρά τους, υποστήριξαν ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν έχει επιχειρήματα.

Νομικώς και ουσιαστικώς αβάσιμη χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου,

την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο της Βουλής. Ο κ. Αθανασίου, αφού έκανε λόγο για αόριστη πρόταση, επιχειρηματολόγησε και υπέρ της απόρριψης της πρότασης δυσπιστίας προς τον υπουργό Οικονομικών και κατά της πρότασης δυσπιστίας στον πρόεδρο της Βουλής.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, δήλωσε σχετικά με την πρόταση μομφής ότι «πρόκειται για μια πολιτική επιλογή. Επιλογή έκφρασης της δυσαρέσκειάς μας για τη επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να μην συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ.Στουρνάρα, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Αναγκαστική επιλογή, αφού πήρε πάνω του, ως μη όφειλε, ο πρόεδρος της Βουλής την προτροπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος παρενέβη για να ανατρέψει την απόφαση του υπουργού Επικρατείας ο Δ.Σταμάτη, που είχε αποδεχθεί την πρόταση».

Πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται για προσωπική διένεξη κι αυτό αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει εκλεγεί και με τη δική μας ψήφο. Υπ' αυτήν την έννοια έχουμε κι ένα λόγο πάρα πάνω να είμαστε απαιτητικοί».

Ο κ. Τσίπρας, είπε ότι την Κυριακή σημειώθηκε ένα «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με πολιτική στόχευση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει μια απολύτως συνταγματική πρόταση δυσπιστίας».

Για τον Ευ.Βενιζέλο, τόνισε ότι «δεχθήκαμε καταιγισμό ύβρεων, για εθνοκαπηλεία, ότι καταστρέφουμε τη χώρα, ενώ άλλοι υποτίθεται ότι τη σώζουν, ενώ εμείς δεν υβρίσαμε κάποιον, πολιτικό έγκλημα καταγγείλαμε».

Υπογράμμισε ακόμη πως «ο εκβιασμός ξεπέρασε τα όρια χθες και μάλιστα ψευδώς, όταν γνώριζαν ότι δεν τίθεται θέμα να μην πάρουμε τη δόση αν δεν γινόταν η ψηφοφορία χθες. Πρόκειται για έναν εκβιασμό συνειδητά ψευδή». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φυγομάχησε» και «γιαυτό ανέδειξε διάφορα νομικίστικα τερτίπια· για να μην μιλήσει για το σκάνδαλο των τραπεζών, για το έγκλημα κατά των πολιτών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων».

Όσον αφορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δήλωσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, πως «μετράτε τα τραύματά σας σήμερα. Είστε μια κυβέρνηση πολυτραυματίας. Ας κάνουμε κάθε εβδομάδα τέτοια λάθη να χάνετε από δύο βουλευτές» και πρόσθεσε ότι «με αυτήν την εικόνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 151 βουλευτών, ούτε 140 ψήφους δεν θα έπαιρνε χθες ο Γ.Στουρνάρας».

Ζήτησε, τέλος από τον κ. Μεϊμαράκη, να εκλάβει την πρόταση μομφής και ως μια «απόπειρα θεσμικής απάντησης στον ευτελισμό και απαξία κοινοβουλίου, που νομίζω ότι αφορά όλες τις πτέρυγες της Βουλής».

«Αφού δεν με αφορά προσωπικά η πρόταση δυσπιστίας, θα απαντήσω κι εγώ πολιτικά», ανέφερε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Για την κατηγορία ότι συμπεριφέρεται με κομματικό πρόσημο είπε χαρακτηριστικά «γιατί ο δικός σας αντιπρόεδρος τι αισθάνεστε ότι κάνει; Έχει συμπεριφερθεί κατά ανάλογο τρόπο αρκετές φορές και δεν του κάναμε πρόταση μομφής».

«Όταν δεν είμαι στην έδρα είμαι ΝΔ, την τιμώ, έχω εκλεγεί με την ΝΔ και με αυτή θα εκλεγώ ξανά», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά του Γ.Στουρνάρα ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως «εσείς αρνείστε το Σύνταγμα» και εξαπέλυσε βολές κατά του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν είχε διαβάσει ούτε το κείμενο της πρότασης μομφής, ούτε τις γνωμοδοτήσεις που παρουσίασε.

«Ο πολιτικός πολιτισμός έχει ήδη πληγεί με την πρόταση μομφής που καταθέσατε κατά του προέδρου της Βουλής», τόνισε.

Για τη λειτουργία της Βουλής, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως το Σύνταγμα επιτρέπει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε έκτακτες περιστάσεις. «Βρισκόμαστε σε έκτακτες περιστάσεις και δεν ξέρουμε για πόσο. Ίσως να μπορούσαμε να πούμε ότι υιοθετούνται καθ' υπερβολή. Είμαι σίγουρος όμως ότι ούτε η κυβέρνηση θέλει κάτι τέτοιο κι ότι ο πρωθυπουργός θα ήθελε να συζητούνται τα νομοσχέδια περισσότερες μέρες», ανέφερε.

Από τη συζήτηση απέχει το ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα