Θερίζει ο ιός Έμπολα στη Γουινέα

Οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας στην Γουινέα διευκρίνισαν επίσης ότι μέχρι στιγμής 122 ύποπτα κρούσματα ιογενούς αιμορραγικού πυρετού, που μπορεί να είναι κρούσματα του ιού Έμπολα, έχουν καταγραφεί στη χώρα.

Ο πρόεδρος Άλφα Κοντέ προειδοποίησε για μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στον τομέα της υγείας και για το «ξέσπασμα μιας επιδημίας», ενώ η Σενεγάλη, στα βόρεια σύνορα της Γουινέας, έκλεισε την μεθόριό της για να προστατεύσει τον πληθυσμό της από τον ιό.

Το υπουργείο Υγείας της Λιβερίας είχε επιβεβαιώσει εξάλλου νωρίτερα ότι οι δύο από τις

πέντε εξετάσεις που έγιναν και εστάλησαν σε γαλλικό εργαστήριο επιβεβαίωσαν ότι ο θανατηφόρος ιός Έμπολα μεταφέρθηκε στην χώρα αυτή από τη Γουινέα.

Οι υγειονομικές αρχές της Μονρόβια είχαν επίσης ανακοινώσει τον εντοπισμό 11 ύποπτων κρουσμάτων και 5 θανάτους την περασμένη εβδομάδα.

Η Γουινέα αντιμετωπίζει «μια άνευ προηγουμένου επιδημία» του θανατηφόρου ιού Έμπολα, με 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύνολο 78 θανάτων που έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα, εκτίμησε η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) η οποία προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια επιδημία το εύρος της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί όσον αφορά την κατανομή του αριθμού των κρουσμάτων», καθώς πολλά έχουν καταγραφεί σε πόλεις της νότιας Γουινέας, επίκεντρο της επιδημίας, αλλά και στην πρωτεύουσα, ανέφερε ο Μαριάνο Λούγκλι, συντονιστής των MSF στο Κόνακρι σε ανακοίνωσή του.

«Οι MSF έχουν επέμβει σχεδόν σε όλες τις επιδημίες Έμπολα που έχουν κηρυχθεί τα τελευταία χρόνια, όμως εκείνες ήταν πολύ πιο περιορισμένες και αφορούσαν απομονωμένες περιοχές. Η διασπορά αυτή περιπλέκει κατά πολύ το έργο των οργανώσεων που εργάζονται για να ελέγξουν την επιδημία», εξήγησε ο Λούγκλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα