Από τα Χανιά αρχίζει …ο πόλεμος της ακτοπλοΐας;

Επισπεύδει τις μετοχικές ανακατατάξεις στις ακτοπλοϊκές εταιρείες η απόφαση της διοίκησης των Μινωϊκών Γραμμών να δρομολογήσει από την 1 Ιουλίου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ίκαρος Παλλάς» στη γραμμή ΠειραιάςΧανιά. Ωστόσο, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών αποφάσισε αρνητικά, αλλά η εισήγηση του έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Την

τελική απόφαση θα την λάβει ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης.

Αλλά ας δούμε τι εξυγιαίνεται στην ακτοπλοΐα: Ο όμιλος του Εμμανουέλε Γκριμάλντι φαίνεται ότι «πετάει το γάντι» στους βασικούς μετόχους της ΑΝΕΚ με σαφή πρόθεση του να μειώσει τα έσοδα της πολυμετοχικής εταιρείας των Χανίων και να περιορίσει την ρευστότητα της σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική περίοδο. Είναι γνωστό ότι την συγκεκριμένη γραμμή εξυπηρετεί μόνη της πάνω σαράντα χρόνια η ΑΝΕΚ, πλην περιορισμένων χρονικών περιόδων όταν ανταγωνιστές της επεδίωξαν κατά καιρούς να σπάσουν την προνομιακή αυτή σχέση της εταιρείας με τους επιβάτες των Χανίων και του Ρεθύμνου.

Η κόντρα μεταξύ του ομίλου Γκριμάλντι και της ΑΝΕΚ ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια όταν ο ιταλικός όμιλος επιχείρησε και κατόρθωσε να εξασφαλίσει μέσω του Χρηματιστηρίου σημαντικό ποσοστό μετοχών της εταιρείας. Όμως, με ένα ελιγμό ο Γιάννης Σ. Βαρδινογιάννης αντάλλαξε τις μετοχές που κατείχε η ΑΝΕΚ στις Μινωϊκές Γραμμές, ενώ ταυτόχρονα υπέγραψε συμφωνητικό αγοράς των μετοχών, περίπου 33,34%, που είχαν οι Μινωικές Γραμμές στην Hellenic Seaways και κατεβλήθη και η σχετική προκαταβολή. Όμως, στην πορεία, οι ραγδαίες και δραματικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στην Ελλάδα επηρέασαν και άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα της ΑΝΕΚ, που αδυνατούσε από κάποια περίοδο και έπειτα να αποπληρώσει το συνολικό τίμημα. Έτσι, ο ιταλικός όμιλος, μέσω των Μινωϊκών Γραμμών, κατέστη και πάλι βασικός μέτοχος της HellenicSeaways.

Τρία χρόνια τώρα ο όμιλος Γκριμάλντι προσπαθεί να απεμπλακεί από την Hellenic Seaways, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφερόμενο επενδυτικό σχήμα να πάρει τις μετοχές αυτές. Πάντως, ο ιταλικός όμιλος έμμεσα επηρεάζει και ελέγχει την πορεία της HSW με έντονη παρεμβατική πολιτική, ωστόσο, δεν διαφαίνεται να είναι μέσα στις προθέσεις του να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο στην εταιρεία. Αυτό που έχει καταγραφεί ως σχέδιο του ιταλικού ομίλου είναι να υπάρξει γενικότερη συμφωνία με την ΑΝΕΚ, αλλά και με την Superfast Ferries – αποτελούν οι δύο εταιρείες κοινοπραξία στην Αδριατική και στη γραμμή του Ηρακλείου – δεδομένου ότι είναι και οι βασικές ανταγωνίστριες του ομίλου Γκριμάλντι. Εκτιμάται ότι ο ιταλικός όμιλος πιέζει παρασκηνιακά να αποχωρήσει κυρίως η ΑΝΕΚ από την Αδριατική, αλλά αντιθέτως η εταιρεία των Χανίων ενισχύει την θέση της στην ιταλική αγορά, με την δρομολόγηση του πλοίου «Κρήτη ΙΙ» στη γραμμή Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Βενετίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Μινωικές Γραμμές έχουν εγκαταλείψει τη γραμμή της Βενετίας και προτιμούν από πέρσι το λιμάνι της Τεργέστης, όπου ο όμιλος Γκριμάλντι διαθέτει και ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις. Η Κοινοπραξία ΑΝΕΚAttica Group, διαθέτει τρία πλοία στη γραμμή της Αγκώνας με τα πλοία HellenicSpirit ( της ΑΝΕΚ), Superfast 11 και Superfast 12 ( της Attica). Από την άλλη πλευρά, οι Μινωικές Γραμμές έχουν τρία πλοία, τα Cruise Europa, Cruise Olympia και Europa Link.

Στην γραμμή της Αδριατικής λοιπόν και στον ανταγωνισμό που υπάρχει στις τιμές των εισιτηρίων οφείλεται κυρίως η αντιπαλότητα μεταξύ του ομίλου Γκριμάλντι και της ΑΝΕΚ. Η πρόθεση του ομίλου Γκριμάλντι να πλήξει το γόητρο της ΑΝΕΚ μέσα στην έδρα της αποκαλύπτεται και από ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Μινωικές Γραμμές και στην οποία υποστηρίζουν ότι «Ίκαρος Παλλάς» θα επανδρωθεί με Έλληνες ναυτικούς, ενώ χάριν της λειτουργίας της νέας αυτής γραμμής, θα δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας στην πόλη αλλά και στο λιμάνι των Χανίων, συμβάλλοντας στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της πόλης και της ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού που πλήττεται τα τελευταία χρόνια σημαντικά».

Η ΑΝΕΚ περιμένει με αγωνία τους τρεις μήνες της αιχμής του καλοκαιριού προκειμένου να αυξήσει την ρευστότητα της και τώρα κινδυνεύει να απολέσει σημαντικά έσοδα που πιθανώς να της δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα. Αλλά προβλήματα δεν έχει μόνο η ΑΝΕΚ, αφού όλες και οι τέσσερις εισηγμένες εταιρείες, Μινωικές Γραμμές, ΑΝΕΚ, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου και Attica Group είχαν ζημίες κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος 2012 που ανήλθαν στα 222,95 εκατ. ευρώ, έναντι 209,77 εκατ. ευρώ ζημίες που είχαν το 2011. Οι συνολικές ζημίες και των τεσσάρων εταιρειών κατά την περασμένη διετία οι διαμορφώθηκαν σε 432,72 εκατ. ευρώ!

Η αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ της ΑΝΕΚ και των Μινωικών Γραμμών θα πυροδοτήσει γενικότερες αναταράξεις στις ελληνικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και δεν αποκλείεται να έχουμε επιταχυνόμενες εξελίξεις στα ακτοπλοϊκά σχήματα και μέσα στο καλοκαίρι. Όμως, αναδιάταξη των στόλων τους προβαίνουν και οι άλλες εταιρείες ώστε να μειώσουν τα έξοδα, να αυξήσουν τις χωρητικότητες των πλοίων τους.
Επισημαίνει ότι πλέον σε ελάχιστες γραμμές υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών και αυτός περιορίζεται στις γραμμές της Χίου – Μυτιλήνης, του Ηρακλείου και των Κυκλάδων. Στη γραμμή Πειραιά – Χίος – Μυτιλήνη δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες. Η Hellenic Seaways, η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου και η Blue Star Ferries με ένα πλοίο η κάθε εταιρεία.

Η Hellenic Seaways ενισχύει τη γραμμή Ηράκλειο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο και Μύκονο με το Highspeed 5, το οποίο αποδρομολογεί από τη γραμμή Πειραιάς, Σύρος, Τήνος, Μύκονος. Ανταγωνίστρια εταιρεία θα είναι με δύο πλοία, Masterjet Megajet του Μάριου Ηλιόπουλου.
Στις Σποράδες μπαίνει για πρώτη φορά το πλοίο «Πρωτέας» της ΑΝΕ Σύμης, ενώ η HSW δρομολογεί το Flyingcat 6 και η ΑΝΕΚ το «Άρτεμις», ενώ θα παραμείνουν σε λειτουργία το «Εξπρές Σκιάθος» και το «Εξπρές Πήγασος».

Στη γραμμή Πειραιάς – Ικαρία – Σάμος η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου θα δρομολογήσει το «Μυτιλήνη» και το «Αίολος Κεντέρης Ι» και η Hellenic Seaways με το «Νήσος Μύκονος».

Keywords
Τυχαία Θέματα