Από ρεκόρ σε ρεκόρ η «Σοφοκλέους»

Νέο ρεκόρ σημείωσε χθες η χρηματιστηριακή αγορά με το Γενικό Δείκτη να ξεπερνά με ορμή τις 1.200 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε στις 1.228,23 μονάδες καταγράφοντας αύξηση κατά 2,72% ενώ οι συναλλαγές αναρριχήθηκαν στα 145 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνουν χρηματιστές και αναλυτές το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι κυρίως από ξένους επενδυτές οι οποίοι ποντάρουν ότι το 2014 η Ελλάδα θα καταφέρει να «γυρίσει» σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αντίθετα οι εγχώριοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και παρακολουθούν μάλλον παθητικά την

ορμή της αγοράς. Αφενός τους τρομάζει η μεγάλη άνοδος των τελευταίων εβδομάδων και αφετέρου οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Επίσης φοβούνται ότι η εξαιρετικά εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία θα δοκιμαστεί σκληρά το επόμενο διάστημα με το ζήτημα των πλειστηριασμών, του φόρου ακινήτων κ.α.

Χθες στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών –επωφελούμενες από την επανεκκίνηση των οδικών αξόνων- με την Ελλάκτωρ να καταγράφει άνοδο κατά 6,33% ενώ η ΑΒΑΞ ενισχύθηκε κατά 3,33%. Ισχυρή άνοδο σημείωσε ακόμα η μετοχή της ΔΕΗ με κέρδη 4,63%, η μετοχή του ΟΤΕ +3,27%, ο ΟΠΑΠ με +2,14% ενώ από τον τραπεζικό τομέα ξεχώρισε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η οποία ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,85%.

Αν και πολλοί αναλυτές δεν αποκλείουν βραχυχρόνια διάρθρωση των τιμών –δεδομένου του ράλι που έχει πραγματοποιηθεί- ωστόσο μεσοπρόθεσμα η αισιοδοξία κυριαρχεί. Σημειώνουν ότι παρά τις όποιες βραχυχρόνιες διακυμάνσεις η μακροοικονομική βελτίωση και η επιστροφή της εγχώριας οικονομίας το 2014 αλλάζουν δραστικά τα δεδομένα. Η Ελληνική αγορά, σημειώνουν, παραμένει μια από τις πιο φτηνές της Ευρώπης και μπορεί να προσφέρει υπεραποδόσεις υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα αλλάξουν δραστικά τα δεδομένα στο πολιτικοοικονομικό επίπεδο. Σημειώνουν ότι η άνοδος των αποτιμήσεων είναι απόλυτα δικαιολογημένη και οφείλεται στην μείωση του κινδύνου χώρας. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το επιτόκια του δεκαετούς ομολόγου από 28% που ήταν κάποιους μήνες πριν τώρα έχει συρρικνωθεί στο 8%. Άλλωστε, τονίζουν, τα χρηματιστήρια αποτελούν μηχανισμούς προεξόφλησης και δεν πρέπει να κρίνουμε τις αποτιμήσεις με τα σημερινά δεδομένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα