Απίστευτη προχειρότητα από την κυβέρνηση που... μάχεται για τη ΔΕΗ

07:49 3/7/2014 - Πηγή: Matrix24

Καταγγέλλει την αξιωματική αντιπολίτευση ως πρόχειρη και μη έχουσα προτάσεις. Αλλά και η κυβέρνηση που «μάχεται» για το μέλλον της ΔΕΗ και, συνολικά, της χώρας δεν πάει πίσω.

Παρά τους διαδοχικούς κύκλους συνεννοήσεων μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη για τις διατάξεις του νομοσχεδίου και την υποτιθέμενη άψογη προεργασία για το μείζον ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής στη χώρα και την τύχη της μεγαλύτερης επιχείρισης, της ΔΕΗ,

χθες ως υπουργός Οικονομίας εμφανίστηκε στη Βουλή ο... Γιάννης Στουρνάρας!

Όχι κυριολεκτικά αλλά ουσιαστικά καθώς αυτός εμφανίζεται να υπογράφει το σχέδιο νόμου που άρχισε να συζητείται από χθες στη Βουλή. Τρεις εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό και ουδείς μπήκε στη διαδικασία να καταθέσει, εκ νέου, το νομοσχέδιο με την υπογραφή του νέου Υπουργού, Γκίκα Χαρδούβελη! Περιττό είναι να ειπωθεί ότι στην Επιτροπή έγινε... χαμός, με τον Προεδρεύοντα κ Γιώργο Βλάχο να αναλαμβάνει πρωτοβουλία να φέρει δήλωση αποδοχής του νομοσχεδίου από το νέο Υπουργό ώστε να συνεχιστεί νομότυπα η συζήτησή του.

Το περιστατικό θα έμοιαζε ως αστείο παραλειπόμενο εάν δεν αποκάλυπτε την απόλυτη σύγχυση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό. Το ίδιο ισχύει και ως προς την πολιτική της επιχειρηματολογία για το μείζον θέμα της «μικρής ΔΕΗ», αφού επί πολλές ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ αφέθηκε να... παίζει μπάλα μόνος και να καθορίζει την ατζέντα.

Μόλις χθες Μαξίμου και Λεωφόρος Συγγρού διακίνησαν ενημερωτικό σημείωμα (non paper) προς τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος με την επιχειρηματολογία τους, χθες, δηλαδή την ίδια ημέρα που ξεκινούσε η συζήτηση στη Βουλή και οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Μόνον εί βέβαιο είναι ότι ενόψει της τελικής μάχης η κυβέρνηση θα αναδιοργανωθεί.

Με ένα μείγμα «θατσερισμού» και «εκσυγχρονισμού» θα επιδιώξει να κερδίσει τη μάχη. Σε αυτή την κατεύθυνση θα επενδύσει σημαντικά στην πλήρη, πλέον, ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ και, μάλιστα, με στελέχη, όπως ο Νίκος Φωτόπουλος, που είναι υπόδικα με το αδίκημα της απιστίας, ως προς τη διαχείριση των ποσών που έδιδε η επιχείρηση προς την ΓΕΝΟΠ. Με την ίδια λογική, τα όποια προβλήματα ηλεκτροδότησης προκύψουν από την απεργία των εργαζομένων θα... χρεωθούν αυτομάτως στην Κουμουνδούρου.

«Ο κ. Τσίπρας, μαζί με την «ΑΝΤΑΡΣΥΑ», τον κ. Καμμένο και υπόδικους για βαρύτατα κακουργήματα συνδικαλιστές, κήρυξαν ανένδοτο αγώνα κατά της δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ». Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει στηρίξει ούτε μία στρατηγική επένδυση, ούτε μία αποκρατικοποίηση, ούτε μία μεταρρύθμιση στηρίζει και υποκινεί όσους απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες και να βυθίσουν στο σκοτάδι ολόκληρη την Ελλάδα, να διαλύσουν τους επαγγελματίες και να πλήξουν ευθέως τον τουρισμό και τη διεθνή εικόνα της χώρας» είναι ένα απόσπασμα από το χθεσινό non paper, χαρακτηριστικό των τόνων που θα κυριαρχήσουν τις επόμενες ημέρες στη δημόσια συζήτηση.

Ο κ. Σαμαράς, βλέποντας ότι και κατά το παρελθόν αντίστοιχες κινήσεις πυγμής προς «προνομιούχους» αντιμετωπίστηκαν θετικά από την κοινή γνώμη, δεν θα διστάσει να προχωρήσει στην επίταξη των υπηρεσιών των απεργών, αφού βέβαια η κοινή γνώμη βιώσει τις συνέπειες της απεργίας. Ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει το ζήτημα της ΔΕΗ ως τη «μητέρα των μαχών» από την έκβαση της οποίας θα κριθεί όχι μόνον η ομαλή προώθηση των υπολοίπων προαπαιτούμενων αλλά και η πορεία των πολιτικών εξελίξεων από το φθινόπωρο. Για παράδειγμα, εάν η πρόταση Τσίπρα συγκεντρώσει τις 120 υπογραφές που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί (... από τον Οκτώβριο που ανοίγει εκ νέου η Ολομέλεια) προς συζήτηση στη Βουλή, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η ίδια μειοψηφία δεν θα συγκεντωθεί εκ νέου, όποτε ανοίξει η συζήτηση για την προεδρική εκλογή, καθιστώντας μάταιη την προσπάθεια Σαμαρά και Βενιζέλου για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τη Βουλή...

Keywords
Τυχαία Θέματα