Απεβίωσε ο νομπελίστας Τζόζεφ Μάρεϊ

Ο Μάρεϊ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο την περασμένη Πέμπτη, ανακοίνωσε ο Τομ Λάνγκφορντ εκπρόσωπος του Brigham and Women’s Hospital. Ο επιστήμονας και η ομάδα του πραγματοποίησαν το 1954 την πρώτη μεταμόσχευση οργάνου. Μεταμόσχευσαν το νεφρό από έναν ομοζυγωτικό δίδυμο στον άλλο, ανοίγοντας το δρόμο σε ένα νέο τομέα της ιατρικής, επισήμανε ο Λάνγκφορντ. Αργότερα, ο Μάρεϊ συνέχισε τις έρευνες για την καταστολή των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε οι ασθενείς να μην απορρίπτουν τα ξένα μοσχεύματα και το 1990 τιμήθηκε με το Νόμπελ

για τις εργασίες του αυτές. Ο Μάρεϊ αποφοίτησε την δεκαετία του ’40 από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και άρχισε να ενδιαφέρεται για τις μεταμοσχεύσεις ιστών όταν ασχολήθηκε με τους τραυματίες του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Ολοκλήρωσε την πρακτική του στο Brigham and Women’s Hospital και αργότερα επέστρεψε εκεί, αναλαμβάνοντας διευθυντής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής. Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις μετά την πρωτοποριακή πρώτη επέμβαση του Μάρεϊ.

«Το μόνο που εύχομαι ήταν να μπορούσα να ζήσω άλλες δέκα ζωές στον πλανήτη. Αν ήταν δυνατόν, θα τις περνούσα ασχολούμενος με την εμβρυολογία, τη φυσική, την αστρονομία και την γεωλογία”, είχε πει και είχε προσθέσει: «Θα ήθελα επίσης να ήμουν πιανίστας, τενίστας και συγγραφέας για το National Geographic». Ο Τζόζεφ Μάρεϊ παντρεύτηκε το 1945 και απέκτησε τρεις γιους και τρεις κόρες.

Με αφορμή το βραβείο Νόμπελ είχε δηλώσει στους New York Times: «Οι μεταμοσχεύσεις νεφρών φαίνονται σήμερα ρουτίνα, όμως η πρώτη ήταν σαν την πτήση του Λίντμπεργκ πάνω από τον ωκεανό». Ο 23χρονος στον οποίο μεταμοσχεύτηκε το νεφρό του δίδυμου αδελφού του έζησε άλλα οκτώ χρόνια, παντρεύτηκε μια από τις νοσοκόμες που γνώρισε στη διάρκεια της νοσηλείας του και απέκτησε δύο παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα