Απεργιακό μπαράζ από Δευτέρα

Η ΑΔΕΔΥ έχει χαρακτηρίσει την επόμενη εβδομάδα από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου εβδομάδα κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία στο Δημόσιο Τομέα στις 18 και στις 19 Σεπτεμβρίου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα επίσης, ξεκινούν πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στον Οργανισμό Απασχόλησης

Εργατικού Δυναμικού, και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη 618 εργαζομένων σε καθεστώς κινητικότητας.

Η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 16 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας, υπέρ της πρότασης για απεργία διαρκείας ψήφισαν 72 ΕΛΜΕ σε σύνολο 85 (ποσοστό 84,7%) κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους (ΟΙΕΛΕ) εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για τις 16 και τις 17 Σεπτεμβρίου.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι δάσκαλοι μετά την χθεσινή απόφασή τους να πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία στις 18 και τις 19 Σεπτεμβρίου.

Αναστάτωση και στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Συνεχίζονται οι 48ωρες απεργίες που έχουν κηρύξει οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που αντιδρούν κατά της διαθεσιμότητας και την άλλη εβδομάδα θα προχωρήσουν σε πενθήμερες απεργίες έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αδράνειας. Η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη από κάθε άποψη για τον εργασιακό βίο όλων μας, δεδομένης της άμεσης απειλής να τεθεί σε διαθεσιμότητα το 25% του Διοικητικού Προσωπικού των Ιδρυμάτων» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας η απόφαση για αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος ελήφθη από τη Σύγκλητο, η οποία ανακοίνωσε ότι η διαθεσιμότητα «παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο θεμελιώνει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, και εμποδίζει την ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος». Σύμφωνα με τη Σύγκλητο, ακόμη και με βάση τα κριτήρια που έθεσε το ίδιο το υπουργείο όχι μόνο δεν έχει πλεονάζον διοικητικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας αλλά, αντίθετα, εμφανίζονται ελλείψεις τουλάχιστον 485 υπαλλήλων.

Στο Πολυτεχνείο της Αθήνας με ομόφωνη απόφασή του ο Σύλλογος ΔΕΠ (πανεπιστημιακοί) του ΕΜΠ αποφάσισε απεργία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ως αντίδραση στα μέτρα κινητικότητας. «Το ΕΜΠ δεν μπορεί να λειτουργήσει με τέτοια μέτρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Τη συμβολική αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τη Δευτέρα και την Τρίτη 16 και 17 Σεπτεμβρίου καθώς και του διοικητικού του έργου στις 18 και 19 του μήνα αποφάσισε η Σύγκλητος του Ιδρύματος, σε κοινή συνεδρίαση με εκπροσώπους συλλόγων και φορέων του Ιδρύματος και με μοναδικό θέμα τη διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού.

Παράλληλα, η Σύγκλητος του Ιδρύματος απευθύνεται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση, εκφράζοντας την αγωνία της «για την επιχειρούμενη αποδυνάμωση των ΑΕΙ, μέσω της απομάκρυνσης διοικητικού προσωπικού, τη στιγμή που τα ελληνικά πανεπιστήμια συνεχίζουν να προσφέρουν ένα σοβαρό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο στην ελληνική κοινωνία».

Στον αέρα και η υγεία

Στον αέρα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων και στην κινητικότητα του προσωπικού, κηρύσσοντας τριήμερη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη εβδομάδα, από την Τρίτη 17 έως και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία εξήγγειλαν κινητοποιήσεις και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 18 και τις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, ενώ το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αποφασίσει για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα