ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ

19:10 9/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Tο εμπόδιο ηλικίας για την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος του δικαστικού επιμελητή… έριξε με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ύστερα από δικαστικούς αγώνες που διήρκεσαν εννέα  χρόνια δικαίωσε υποψήφια  δικαστική επιμελήτρια  , η οποία είχε αποκλειστεί  από τον διαγωνισμό πρόσληψης δικαστικών επιμελητών γιατί  είχε  υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας της. Οι δικαστές με την απόφασής του έκριναν ότι είναι  αντισυνταγματική η διάταξη του Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών του 1995, που θέτει όριο ηλικίας.

«Για το επάγγελμα του δικαστικού

επιμελητή που έχει χαρακτήρα ελεύθερου επαγγέλματος έχει όμως και επικουρικό χαρακτήρα στο έργο της απονομής της Δικαιοσύνης, η ρυθμιστική επέμβαση του νομοθέτη, ως προς τους όρους εισόδου σε αυτό, πρέπει να υπαγορεύεται από κριτήρια και να καθιερώνει προϋποθέσεις που ανάγονται στην ηθική συγκρότηση, τις επιστημονικές και τις εν γένει διανοητικές ικανότητες του υποψηφίου, ώστε η λειτουργία της Δικαιοσύνης να υπηρετείται από πρόσωπα με διαπιστωμένη επιστημονική ικανότητα και ηθική υπόσταση», επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι σύμβουλοι της επικρατείας στο σκεπτικό της απόφασής τους.

Και προσθέτουν ότι :«η συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας ενός υποψηφίου, κατά κοινή πείρα, λαμβανομένων υπόψη και των εν γένει συνθηκών ασκήσεως του συγκεκριμένου επαγγέλματος, δεν απομειώνει την βιολογική του ικανότητα σε βαθμό που να δικαιολογεί τη θέσπιση κωλύματος συμμετοχής του στο διαγωνισμό».

Keywords
Αναζητήσεις
αντισυνταγματικοτητα ηλικιας
Τυχαία Θέματα