ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Ασθενείς δύο ταχυτήτων δημιουργεί η απόφαση για επέκταση της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας υποστηρίζουν οι γιατροί. Έντονα αντιδρούν οι φαρμακοποιοί και οι ασφαλισμένοι που καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους «την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης». Προβληματισμοί και για την τιμολόγηση.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Αναστάτωση σε γιατρούς και φαρμακοποιούς και επιπλέον άγχος στους ασφαλισμένους έχει προκαλέσει η αιφνίδια απόφαση του ΕΟΠΥΥ

να προχωρήσει από χθες στην επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας. Πλέον, όλα τα φάρμακα, τα οποία διαθέτουν γενόσημα, θα αποζημιώνονται βάσει λίστας που καθορίζει τιμή αναφοράς, δηλαδή την χαμηλότερη.

Έτσι, οι ασφαλισμένοι, εκτός από τη συμμετοχή τους, που ανέρχεται στο 25% (εκτός από ορισμένα φάρμακα στα οποία είναι μηδενική ή στο 10%) επί της τιμής αναφοράς, θα πρέπει να πληρώνουν τη διαφορά μεταξύ λιανική τιμής και τιμής αναφοράς, αν επιλέξουν ακριβότερο σκεύασμα. Με λίγα λόγια, εκτιμήσεις μιλάνε για επιβάρυνση πάνω από 60% σε ορισμένα σκευάσματα. Αν συνυπολογίσουμε και τις αυξήσεις στη συμμετοχή σε εξετάσεις και νοσήλια οι ασφαλισμένοι αναμένεται να πληρώσουν «το μάρμαρο» της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης.

Για παράδειγμα, το σκεύασμα Ambisome (αντιβιοτικό αντιμυκητιασικό), ενώ έχει λιανική τιμή 172,21 ευρώ η τιμή αναφοράς του καθορίστηκε στα 137,76 ευρώ. Άρα ο ασφαλισμένος, εκτός από τη συμμετοχή, θα χρειαστεί να καταβάλλει και τη διαφορά μεταξύ των τιμών, δηλαδή 34,45 ευρώ.

Αντίστοιχα, το σκεύασμα Solian σε ταμπλέτες (400 mg) έχει λιανική τιμή 52,07 ευρώ και βάσει της νέας λίστας η τιμή αναφοράς είναι μόλις 20,47 ευρώ. Δηλαδή ο ασφαλισμένος θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του διαφορά 31,6 ευρώ.

Σημαντικότερη θα είναι όμως η επιβάρυνση στα φάρμακα υψηλού κόστους ή σοβαρών παθήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Campto CS, ένα αντικαρκινικό σκεύασμα, το οποίο από τη λιανική τιμή των 340,47 ευρώ η τιμή αναφοράς πέφτει στα 278,76 ευρώ και άρα ο καρκινοπαθής θα επιβαρύνεται με άλλα 61,71 ευρώ.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που ασφαλισμένοι, πάσχοντες από κατάθλιψη, καρκίνο, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς και άλλοι, αναγκάζονται να πληρώσουν – και μάλιστα τεράστια ποσά – ενώ μέχρι σήμερα η συμμετοχή τους ήταν μηδενική», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αιφνιδιαστική.

Από την πλευρά του, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) υπενθυμίζει ότι ο ίδιος έχει προσφύγει στο ΣτΕ για το θέμα της εφαρμογής της δραστικής ουσίας και εκτιμάει ότι η απόφαση αυτή οδηγεί στη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων. Από τη μια ο ασθενής «ο οποίος διαθέτει τα χρήματα προκειμένου να αγοράσει την φαρμακευτική αγωγή που του συνταγογραφεί ο γιατρός του» και από την άλλη ο ασθενής «ο οποίος δεν διαθέτει τα χρήματα και υποχρεώνεται να αγοράσει το φθηνότερο φάρμακο».

Πάντως, προβληματισμός εκφράζεται για τη δυνατότητα του ΕΟΦ να τιμολογεί τα γένοσημα φάρμακα, καθώς, όπως καταγγέλλετ

Keywords
Τυχαία Θέματα