Αντέχει η «Σοφοκλέους»

Εκπλήσσει ευχάριστα η χρηματιστηριακή αγορά καθώς κόντρα στα αρνητικά νέα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά και την αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει απτόητος.

Ανάλογη είναι και η εικόνα της αγοράς ομολόγων όπου το άσχημα νέα περνούν εντελώς απαρατήρητα. «Δεν έχει προηγούμενο», τονίζει έμπειρος χρηματιστής, «η συμπεριφορά της αγοράς. Φαίνεται

ότι υπάρχει μια ανοσία της αγοράς στις αρνητικές ειδήσεις και μια βαθιά πίστη των επενδυτών ότι η επόμενη ημέρα θα είναι καλύτερη για την Ελλάδα». Οι ξένοι επενδυτές, έχοντας άπλετη ρευστότητα στη διάθεσή τους, φαίνεται ότι επιμένουν σε πονταρίσματα για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.141,33 μονάδες καταγράφοντας άνοδο κατά 0,69% παρά το γεγονός ότι στην «πραγματική» οικονομία όλα πάνε …χειρότερο. Συνοψίζουμε: μετά την πρόσφατη πρόταση μομφής η κυβέρνηση έχασε έναν ακόμα βουλευτεί και πλέον η πλειοψηφία είναι οριακή. Υπάρχει έντονη γκρίνια, δυσαρέσκεια και απειλές από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα και ότι προτιμούν να πέσει η κυβέρνηση παρά να υπερψηφίσουν νέα επώδυνα μέτρα. Την ίδια ώρα η τρόικα απαιτεί μια νέα σειρά επώδυνων μέτρων (πλειστηριασμοί, περικοπές σε ταμεία, οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις κλπ) κάτι που οδηγεί την κυβέρνηση να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας: «Δεν περνούν νέα μέτρα, θα πέσει η κυβέρνηση» διαμηνύουν στην τρόικα.

Η μη εκταμίευση της δόσης του 1 δις. ευρώ και η πολιτική αβεβαιότητα έχουν άμεση επίπτωση στην οικονομία καθώς χάνεται η ορμή που είχε σχηματιστεί λόγο της πολύ καλής τουριστικής χρονιάς και του θετικού κλίματος που είχε σχηματιστεί για τη χώρα μας. Έτσι εκφράζεται ανησυχία για τον κίνδυνο η οικονομία να ξανα-παγώσει. Σημειώνεται ότι η μη εκταμίευση του 1 δις. ευρώ οδηγεί εκ νέου σε καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Παράλληλα επιδεινώνεται η ρευστότητα στην αγορά: σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπέρασαν το 32% στο τέλος Σεπτεμβρίου, που αντιστοιχούν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 70 δις. ευρώ.

Όμως όλα αυτά δεν τρομάζουν την αγορά. Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά των τελευταίων εβδομάδων ενώ χωρίς κλυδωνισμούς παραμένει η αγορά ομολόγων. Αναλυτές σημειώνουν ότι οι επενδυτές φαίνεται ότι προεξοφλούν ότι στο τέλος τα νέα θα είναι καλά για την Ελλάδα. Μένει να δούμε αν η διάχυτη αυτή αισιοδοξία επαληθευτεί και από την πραγματικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα