ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Λύση στο μείζον ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με τους απλήρωτους προμηθευτές των νοσοκομείων, θέτοντας σε διακινδύνευση ανθρώπινες ζωές, έδωσε τελικά η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συνδρίασε κεκλεισμένων των θυρών.

Με ψήφους 22 έναντι 13 οι ανώτατοι δικαστές΄έλυσαν τον «γόρδιο δεσμό» και ξεπερνώντας τον … σκόπελο του κοινοτικού δικαίου ξεμπλοκάρουν τα εντάλματα πληρωμής ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία.

Όπως είναι γνωστό τόσο σε επίπεδο κλιμακίου, όσο και σε επίπεδο Τμήματος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού

Δικαστηρίου είχαν απορριφθεί οι εκτελέσεις των ενταλάμτων πληρωμής , μέ το σκεπτικό ότι εφόσον δεν είχε προηγηθεί διαγωνισμός και είχε ακολουθηθεί ο δρόμο των απευθείας αναθέσεων , αυτό συνιστούσε ευθεία παρβίαση των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου, που υπερισχύει έναντι της ισχύουσας εσωτερικής νομοθεσίας.

Ωστόσο, η πλειοψηφία της Ολομέλειας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Ιωάννη Καραβοκύρη ,αποφάνθηκε ότι σε συγκεκριμένες περιπ΄τωσεις που άπτονται της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και κυρίως έχουν να κάνουν με την προστασία του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής των ασθενών, μπορεί να … καμφθεί το γράμμα του νόμου .

Οι δικαστές ,έθεσαν ως όριο την απαράβατη όμως, προϋπόθεση ότι οι επίμαχες προμήθειες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα όρια του Παρατηρητηρίου Τιμών .

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι αρμόδιοι ε΄πίτροποι για τα νοσοκομεία θα υπογράφουν πλέον τα εντάλματα πληρωμής σε απευθείας προμήθειες ,εφόσον βέβεια αυτές δεν υπερβαίνουν την κόκκινη γραμμή που έθεσε του Ελεγκτικό Συνέδριο .

Keywords
Τυχαία Θέματα