Ποια μέτρα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο υπουργός Οικονομικών θα αναδείξει τις αστοχίες της τρόικα, τόσο στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος όσο και στα επίπεδα της ύφεσης για το 2013, την ώρα πάντως που οι δανειστές συνεχίζουν να «χτενίζουν» τον προϋπολογισμό.

Στο «μικροσκόπιο» της τεχνικής αποστολής των δανειστών παραμένουν πεδία που προκαλούν προβληματισμό, όπως για παράδειγμα ο ΕΟΠΠΥ, η οικονομική του κατάσταση (κυρίως οι υποχρεώσεις του), όπως και το κενό χρηματοδότησής

του. Στοιχεία που παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Δεν είναι όμως μόνο οι εκκρεμότητες του ΕΟΠΥΥ που έχουν μπει στο στόχαστρο, αλλά και μια σειρά υποχρεώσεων του Δημοσίου που εκτείνονται από τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στις αμυντικές βιομηχανίες και τις αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ, μέχρι τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων και τις αποπληρωμές οφειλών προς προμηθευτές (υπουργείων, νοσοκομείων και ασφαλιστικών).

Επί τάπητος έχει τεθεί και το Πρόγραμμα Επενδύσεων του 2013 με τους πιστωτές να ανοίγουν τον «φάκελο» με την πορεία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και να περνούν από «κόσκινο» τόσο τα έσοδα (απολήψεις από Ε.Ε.) όσο και τις δαπάνες που διατέθηκαν το προηγούμενο έτος στην αγορά.

Η Αθήνα πάντως δηλώνει ότι η συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι προ των πυλών, κάτι που θα καθορίσει και το ύψος των μέτρων για το 2014 αλλά και τα επόμενα χρόνια, όπως και μια πιθανή αναθεώρηση των αναμενόμενων ρυθμών ανάπτυξης: Ήδη στα χέρια των δανειστών βρίσκεται το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2014 – 2017), το οποίο η κυβέρνηση έχει περιθώριο να το καταθέσει μέχρι τέλος Απριλίου.

Σε αυτό αποκαλύπτονται τα μέτρα με τα οποία θα επιτυγχάνεται η δημοσιονομική ισορροπία τα επόμενα τέσσερα χρόνια – έστω και αν πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν τη μετά Μνημονίου εποχή.

Το Πρόγραμμα –σύμφωνα με τις πληροφορίες- προβλέπει περισσότερους φόρους κατά 2,6 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία (κυρίως από τους ΕΦΚ σε καύσιμα και ποτά αλλά και από τον ΦΠΑ) και τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων αλλά και νέες μεγάλες μειώσεις σε όλα τα κονδύλια του κράτους. Το νέο Μεσοπρόθεσμο που η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει ως το νέο «χάρτη εξόδου από το μνημόνιο και την οικονομική κρίση», βάζει σε καθεστώς… αυστηρής δίαιτας το δημόσιο ώστε να συμβάλει με 5,5 δισ. ευρώ στην κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού».

Σταθερός στόχος να συνεχίσει το Κράτος να μειώνει ελλείμματα και χρέη τα επόμενα χρόνια αυξάνοντας από την άλλη τα πλεονάσματα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Το νέο πλαίσιο που θα διατηρήσει τη χώρα σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αξιολογηθεί τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε κάθε περίπτωση, μετά το Eurogroup αναμένεται να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα ώστε να αρχίσουν να κλείνουν τα πολλά και ανοιχτά «μέτωπα». Μεταξύ αυτών, πέρα από το δημοσιονομικό «κενό», και:

* Τα σχεδιαζόμενα «διαρθρωτικά» μέτρα που περιέχονται στο «tool kit» του ΟΟΣΑ (χρονική επέκταση φρέσκου γάλακτος, απελευθέρωση εμπορίας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ομαδικές απολύσεις κ.ά.), καθώς πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι από την εφαρμογή τους θα προκύψει «όφελος» για την οικονομία ύψους 5,2 δισ. ευρώ, το οποίο θα «παζαρέψει» ώστε να κλείσει η ψαλίδα του δημοσιονομικού κενού.

* Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η μείωση των τελών υπέρ τρίτων, αλλά και αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είναι στο τραπέζι.

* Χρηματοδοτικό κενό (2014 – 2015): Μετά το δημοσιονομικό συνιστά το δεύτερο μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση. Η Αθήνα διαμηνύει ωστόσο πως δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο, παρά μόνον «διευκολύνσεις» στην εξόφληση του χρέους.

Λίγες ώρες πριν το Eurogroup πάντως ο Όλι Ρεν ουσιαστικά δήλωνε πως η Αθήνα δεν έχει υλοποιήσει σειρά υποχρεώσεων, με πρώτες στη λίστα τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις του ΟΟΣΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt» για εξασθένηση του μεταρρυθμιστικού ζήλου και πρόσθεσε: «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ελλήνων, περιμένω σύντομα ενημέρωση για το τι θέλουν να κάνουν».

Πάντως, ο Όλι Ρεν εκτίμησε πως θα ολοκληρωθεί σύντομα η τρέχουσα αποστολή της τρόικας. Όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ θα προαναγγείλει σήμερα την επάνοδο των ελεγκτών της τριμερούς στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να «ξεκλειδώσουν» την επόμενη δανειακή δόση στις 10 Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα