ΑΝΕΒΗΚΕ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ!!!

Στην 22η θέση από την 24η ανέβηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στην ευρωπαϊκή κατάταξη των συστημάτων υγείας των κρατών-μελών, παρότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένουν  επιδείνωση της κατάστασης. Απρόσμενο χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα και το Υπουργείο Υγείας.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Μια οξύμωρη κατάσταση για το ΕΣΥ καταδεικνύει η ανακοίνωση στο Ευρωκοινοβούλιο της αξιολόγησης του Health Consumer Powerhouse (HCP) για τα συστήματα υγείας των κρατών-μελών, για το 2012.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το ΕΣΥ

ανέβηκε δύο θέσεις στον ευρωπαϊκό πίνακα κατάταξης καταναλωτών υπηρεσιών υγείας, καταλαμβάνοντας την 22η θέση από την 24η που κατείχε το 2009, παρόλο που και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως πρόκειται για ένα «εντυπωσιακά άνισο και κακό δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, εφάμιλλο με αυτό της Σερβίας και της Βουλγαρίας»

Μάλιστα, φόβους πως «η οικονομική κρίση θα εκδηλωθεί τα επόμενα χρόνια με περισσότερα «μαύρα» χρήματα προς τον ιατρό και ακόμα πιο ισχνά δικαιώματα για τους ασθενείς» εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων του οργανισμού HCP, Δρ Arne Björnberg.

Οι λόγοι για τα «απρόσμενα», όπως τα χαρακτηρίζει και το Υπουργείο Υγείας, αποτελέσματα σχετίζονται με την κάποια βελτίωση στους χρόνους αναμονής και την πρόσβαση στα φάρμακα.  Αν και, κατά το Δρ Björnberg, «θα μπορούσε να είναι πιο φιλικό και προσιτό στους ασθενείς, δεδομένης της μεγαλύτερης συγκέντρωση ιατρών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Στο πλαίσιο της συγκριτικής ανάλυσης, από ένα δυνητικό σύνολο 1000 βαθμών, η Ολλανδία συγκέντρωσε 872 βαθμούς, η Δανία 822 και ακολουθούν η Ισλανδία (799), το Λουξεμβούργο (791) και το Βέλγιο (783). Η Ελλάδα έλαβε 617 βαθμούς  και συναγωνίζεται πια την Ιταλία και την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα