Αναζητούνται ποινικές σκιές στον επαναπατρισμό κεφαλαίων

Και αυτό γιατί επί θητείας του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δόθηκαν δύο παρατάσεις αμνηστεύοντας ουσιαστικά όσους αποφάσισαν να φέρουν πίσω στη χώρα μας καταθέσεις που είχαν στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα η μια παράταση δόθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι 31/12/2010 και η δεύτερη από τις 31/3/2011- 30/9/2011. Οι παρατάσεις αυτές συμπίπτουν με την άφιξη της περίφημης λίστας στην Ελλάδα και με το διάστημα που δεν είχε αξιοποιηθεί

από καμία αρχή.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι εισαγγελείς υπέβαλαν αίτημα στις τράπεζες να τους στείλουν τον κατάλογο των προσώπων που επαναπάτρισαν κεφάλαια την επίμαχη περίοδο.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν και ποια πρόσωπα από αυτά που ενδεχομένως έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων περί επαναπατρισμού των κεφαλαίων, περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Οι απαντήσεις των τραπεζών αναμένονται μέχρι τα μέσα Μαΐου, ενώ θα υπάρξει συνεργασία των εισαγγελέων με την γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων για το θέμα για την ταχύτερη διασταύρωση των στοιχείων και των προσώπων που βρίσκονται στο στόχαστρό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα