Αναζητώντας την «προοδευτική Ευρώπη»

20:13 2/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Στην εκδήλωση συζήτηση μετείχαν ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, η πρώην υπουργός και νυν ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία, Ελίζα Φερέιρα, ο βούλγαρος ευρωβουλευτής Ιβαΐλο Κάλφιν, ο δημοσιογράφος Ριχάρδος Σωμερίτης και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας.

Σβόμποντα: «Θέλουμε άλλη Ευρώπη»

Τις προτεραιότητες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών περιέγραψε στην αρχή της εκδήλωσης ο Χάνες Σβόμποντα, διαβεβαιώνοντας τους

παρευρισκόμενους πως οι Σοσιαλιστές «θέλουν μια άλλη Ευρώπη, προοδευτική». «Η Ομάδα των S&D, που ελπίζουν να είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην επόμενη Ευρωβουλή θέλουν μια άλλη Ευρώπη, πιο προοδευτική στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στους φόρους, στους φόρους που δεν πληρώνονται κυρίως, στην κοινωνική πολιτική, στον ρόλο των συνδικάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων», επισήμανε ο αυστριακός πολιτικός, για να προσθέσει πως «η Ε.Ε. δεν είναι έργο μόνο των νεοφιλελεύθερων αλλά και εκείνων που πίστευαν και πιστεύουν και στη μεικτή οικονομία». Μάλιστα, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων των Σοσιαλιστών για τις Ευρωεκλογές και την Ευρώπη που οραματίζονται, ο Χάνες Σβόμποντα εισήγαγε το δόγμα της «αλληλεγγύης παντού» επισημαίνοντας ότι η έννοια της αλληλεγγύης δεν είναι ούτε μονοσήμαντη, ούτε μόνο προς μία κατεύθυνση. «Η αλληλεγγύη δεν έχει μία μόνο κατεύθυνση, από τον Βορρά προς το Νότο, αλλά και από τον Νότο προς τον Βορρά», είπε, προσθέτοντας ότι «η λογική ότι οι πλούσιοι Βόρειοι πρέπει να βοηθήσουν τους φτωχούς Νότιους είναι λάθος. Πολλές Βόρειες τράπεζες έδωσαν ακριβά δάνεια στην Ελλάδα», συνέχισε ο Χάνες Σβόμποντα, που εξήρε τη δουλειά της Μαριλένας Κοππά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και ιδιαίτερα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Κοππά: «Τι λέμε και τι δεν λέμε»

Την διατήρηση και ανανέωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου υπερασπίστηκε, στην εισήγησή της η Μαριλένα Κοππά, αναλύοντας τι λένε, αλλά και τι δεν λένε οι φωνές υπέρ μιας «προοδευτικής Ευρώπης». «Λέμε ότι η Ευρώπη έχει το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, παράγει το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ξοδεύει το 50% των παγκόσμιων κοινωνικών δαπανών. Όμως, δεν λέμε ότι η Ευρώπη υπάρχει χάρη σ’ αυτό, στο κοινωνικό μοντέλο της», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας με έμφαση ότι το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης «δεν είναι πολιτιστικό μνημείο, αλλά η ασφάλεια της Ευρώπης, η καρδιά της Ευρώπης, η βάση ενός κοινωνικού συμβολαίου που πεθαίνει στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο».

«Δεν έχουμε πει ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει απορρύθμιση», συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στην αγορά εργασίας και στα όσα υφίστανται οι «μνημονιακές χώρες» και δη η Ελλάδα. «Παραβιάζεται στην Ελλάδα το εργατικό δίκαιο. Ο ILO έχει αποκαλύψει ότι σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο έχουν παραβιαστεί 17 διεθνείς συμβάσεις του εργατικού Δικαίου», τόνισε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, που ζήτησε «να τελειώνει η έννοια της απασχόλησης, η νέα γενιά έχει δικαίωμα στην εργασία».

«Λέμε ότι η Ευρώπη δεν δουλεύει, μιλάμε οι σοσιαλιστές για το τέλος της λιτότητας, για επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, για κατάργηση της τρόικας παντού», υπογράμμισε η Μαριλένα Κοππά, που έθεσε ως πρώτη προτεραιότητά της να καταστήσουν οι Σοσιαλιστές πειστική την προοδευτική ατζέντα τους στους Ευρωπαίους πολίτες.

Παράλληλα, επισήμανε και την ανάγκη αυτοκριτικής εκ μέρους των Σοσιαλιστών, σημειώνοντας πως «είναι τραγικό ότι η λιτότητα ξεκίνησε από κυβερνήσεις Σοσιαλιστών». «Όποιος δεν κάνει αυτοκριτική δεν υπάρχει, όποιος δεν κοιτά πίσω δεν πάει μπροστά» κατέληξε η Μαριλένα Κοππά. Μάλιστα, ως ένα παράδειγμα της ως τώρα δράσης των Σοσιαλιστών σε προοδευτική κατεύθυνση, επικαλέστηκε την θέση τους κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού σε όλη την Ευρώπη και πρότεινε να υπάρξουν κυρώσεις σε όποια κυβέρνηση επιχειρήσει τέτοιου τύπου ιδιωτικοποιήσεις. «Να μην είμαστε στις Βρυξέλλες, αλλά στις πρωτεύουσες, όταν κάποια κυβέρνηση επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει τα νερά», είπε.

Φερέιρα«Χάνουμε τους νέους»

Με τη φράση «καταστροφική κατάσταση» περιέγραψε η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής Ελίζα Φερέιρα την σημερινή Ευρώπη. «Η ανεργία είναι τεράστια, χάνουμε τους νέους στους οποίους είχαμε ποντάρει», επισήμανε, για να προσθέσει ότι η Ευρώπη «βρίσκεται σε μία ιστορική καμπή». «Το νιώθουμε στο Ευρωκοινοβούλιο», είπε, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της συγκυρίας για την διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μάλιστα, αντιπαρέβαλε το πώς φαίνεται να βγαίνει από την κρίση η Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ φαίνεται να καταφέρνουν να βγουν από την κρίση χωρίς καταστροφικές επιπτώσεις. Εμείς θεωρήσαμε ότι οι αγορές δεν χρειάζεται να ελεγχθούν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως από τότε που ξεκίνησε η παγκοσμιοποίηση, «η Ευρώπη δεν συζήτησε πώς θα τοποθετηθεί στον χάρτη και τώρα χάνει σε ανταγωνιστικότητα». «Καταλήξαμε με απώλεια ανταγωνιστικότητας, δεν έχουμε πια την ισορροπία μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας, ούτε την ισορροπία μεταξύ Βορρά και Νότου. Πρέπει να ξαναβρούμε την ισορροπία αυτή, να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα χωρίς μειώσεις μισθών», κατέληξε η κ. Φερέιρα, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα και η Πορτογαλία προφανώς και πρέπει να αναμορφώσουν πολλά πράγματα, αλλά όχι να δεχτούν την ατζέντα που επιβλήθηκε από την τρόικα χωρίς καμία ευαισθησία και τον νεοφιλελευθερισμό που καταστρέφει την αγορά εργασίας».

Σωμερίτης: «Προτάσεις για προοδευτική Ευρώπη»

Προτάσεις για την επαναθεμελίωση της Ευρώπης σε προοδευτική κατεύθυνση κατέθεσε στην εκδήλωση ο δημοσιογράφος Ριχάρδος Σωμερίτης. Μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Σωμερίτης ανέφερε τις «αυταρχικές παρεμβάσεις του Όλι Ρεν για να επιβεβαιώσει την ιδεολογική του ορθοδοξία» και παρατήρησε ότι στην Ευρώπη ίσχυσε από την αρχή «ένας ευνουχισμός της ΕΚΤ σε αντίθεση με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ».

Αναφέροντας τις δικές του ιδέες και προτάσεις, ο Ριχάρδος Σωμερίτης υπογράμμισε την ανάγκη «να θεσπιστεί συστηματικός έλεγχος της Κομισιόν και του Προέδρου της από την Ευρωβουλή με δικαίωμα καταψήφισης», «να αλλάξει η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Συμβούλιο ειδικά για θέματα εθνικής σημασίας», «να προχωρήσει η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνα αλλά με αυτονομία σε σχέση με το ΝΑΤΟ», «να αναλάβει η Ένωση την πρωτοβουλία για μεγάλα έργα –κατά το πρότυπο του Ζακ Ντελόρ- και μεγάλη επένδυση στην έρευνα». Μάλιστα, ο Ριχάρδος Σωμερίτης επισήμανε την ανάγκη να επενδυθούν πολλά χρήματα στα πανεπιστήμια για να δημιουργηθεί ένας «ευρωπαϊκός πανεπιστημιακός χώρος».

«Καμπανάκι» για την Ευρώπη

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την παρούσα κατάσταση στην Ευρώπη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας. Υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της, αλλά και πως «απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το πρότυπο που είχαν στο μυαλό τους οι εμπνευστές της». Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ στηλίτευσε το γεγονός ότι πλεον στην Ευρώπη έχουν επικρατήσει τα δημοσιονομικά προτάγματα και το δόγμα της δημοσιονομικής ορθοδοξίας και σημείωσε με έμφαση πως «αυτή η Ευρώπη δεν πείθει, δεν καθοδηγεί, δεν εμπνέει».

Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το διαρκώς εντεινόμενο ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού, υποστηρίζοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να βρεθεί μετά τις 26 Μαΐου με πολλούς ευρωσκεπτικιστές, «ακροδεξιά μορφώματα, ακόμη και σβάστικες, που θα επιχειρήσουν να πάρουν τη ρεβάνς από την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Το πιο επικίνδυνο είναι ότι ο ευρωσκεπτικισμός ενηλικιώνεται, ξεπερνά τις παιδικές ασθένειες, τέμνει οριζόντια ευρωπαϊκές οικογένειες και δημιουργεί αντιευρωπαϊκά μπλοκ», συνέχισε ο Χρήστος Μαχαίρας. Τέλος, προέβλεψε πως «αν επιμείνουμε σε δημοσιονομικά προτάγματα, το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού θα γίνει ποτάμι» και ξεκαθάρισε πως η ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία θα ενταχθεί μετά τις Ευρωεκλογές στην ομάδα των Σοσιαλιστών και στηρίζει την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν. Ωστόσο, διευκρίνισε με έμφαση ότι η ΔΗΜΑΡ συμπλέει με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές «με τις δικές μας αποσκευές και την πολιτική αυτονομία μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κάλφιν: «Θα αλλάξει η Ε.Ε.»

Την ακράδαντη εκτίμησή του ότι «θα αλλάξει η Ε.Ε. έπειτα από αυτή την κρίση, αλλά επαφίεται στους πολίτες να δείξουν προς τα πού θα πάει» τόνισε ο Ιβαΐλο Κάλφιν, υποστηρίζοντας ότι μετά την κρίση, η Ευρώπη είτε θα ομοσπονδιοποιηθεί, είτε θα λειτουργεί με προτάσεις τύπου Αγγλίας και με φυγόκεντρες τάσεις. «Αυτή η ένωση πρέπει να αλλάξει από τους πολίτες και έχω την εντύπωση πως πρέπει να αλλάξει από τους αριστερούς πολίτες», τόνισε. Τέλος, με έμφαση τόνισε πως «είναι απαραίτητη η δημοσιονομική πειθαρχία αλλά με κοινωνικό προσανατολισμό» και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να γίνονται θυσίες για το 2%». «Νισάφι πια με τις δεξιές απόψεις, δεν μπορεί να έχει κανείς το μονοπώλιο των απόψεων», κατέληξε ο κ. Κάλφιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα