Αναστέλλονται οι αποστολές του ΟΗΕ στη Συρία

«Ο ΟΗΕ θα αναστείλει τις αποστολές του στη χώρα μέχρι νεωτέρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι.

Λίγο νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων IRIN, το οποίο υπάγεται στο Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), είχε αναφέρει ότι ο ΟΗΕ αποφάσισε να αναστείλει όλες τις μετακινήσεις έξω από τη Δαμασκό. Από το διεθνές προσωπικό, 25 άνθρωποι από ένα σύνολο

περίπου 100, θα μπορούσαν να φύγουν από τη χώρα αυτή την εβδομάδα.

«Η κατάσταση της ασφάλειας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη, συμπεριλαμβανομένης της Δαμασκού», δήλωσε ο Ράντουαν Νουισέρ, συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, στο IRIN και πρόσθεσε ότι ο  ΟΗΕ πρέπει να επανεκτιμήσει το μέγεθος της παρουσίας του στη χώρα και πώς παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι μάχες επεκτάθηκαν πρόσφατα γύρω από το αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπου οι πτήσεις ανεστάλησαν και οι συνδέσεις τηλεφώνου και στο Διαδίκτυο διεκόπησαν για 48 ώρες.

Σύμφωνα με ένα αξιωματούχο της ασφαλείας του ΟΗΕ τη Συρία, τον Σάμπιρ Μουγάλ, η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει σημαντικά στη χώρα.«”Οι κίνδυνοι αυξάνουν για όσους φροντίζουν για την ανθρωπιστική βοήθεια λόγω των τυφλών πυρών και των μαχών μεταξύ των μερών» της σύγκρουσης.

Μια αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ που αποχωρούσε από το αεροδρόμιο της Δαμασκού έγινε την Παρασκευή στόχος πυρών απροσδιόριστης προέλευσης, τα οποία πάντως δεν προκάλεσαν τραυματισμούς.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις οι ΗΠΑ σήμερα εξέφρασαν φόβους ότι το καθεστώς Ασάντ μπορεί να κάνει χρήση χημικών όπλων κατά των πολιτών της χώρας.

Πιο ειδικά η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον απηύθυνε σήμερα από την Πράγα «αυστηρή προειδοποίηση» προς το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του λαού του.

«Είναι η κόκκινη γραμμή για τις ΗΠΑ», δήλωσε η Κλίντον μιλώντας σε δημοσιογράφους προειδοποιώντας ότι η χώρα της είναι έτοιμη να αναλάβει δράση σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψή της ότι η Δαμασκός έκανε χρήση χημικών.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας στις δηλώσεις της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Σε απάντηση στις δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, η οποία προειδοποίησε τη Συρία να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, η Συρία έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα χρησιμοποιούσε τέτοια είδη όπλων, εάν ήταν διαθέσιμα (σε αυτήν), υπό οποιεσδήποτε συνθήκες εναντίον του λαού της», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα