Αναλαμβάνουν δράση Μέρκελ και Ολάντ για την Αίγυπτο

Την κατεπείγουσα σύγκλιση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ώστε να εξεταστεί η κατάσταση στην Αίγυπτο και να αναζητηθούν τρόποι συνεργασίας των Βρυξελλών με το Κάιρο, ζήτησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η Άγκελα Μέρκελ, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Επιθυμία των δυο ηγετών είναι να σταματήσουν άμεσα οι βιαιότητες στην Αίγυπτο και να επιστρέψουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το σώμα αναμένεται να συγκροτηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, σε περίπτωση που το αίτημα γίνει δεκτό.

Σε ανακοίνωσή της η Γερμανική προεδρία, υπογραμμίζει πως η «γερμανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο», ενώ κάλεσε την ΕΕ να πράξει το ίδιο.

Άλλωστε η Μέρκελ τοποθετείται για το ζήτημα και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ και θα δημοσιευτεί στο αυριανό της φύλλο. «Η πεποίθηση μας είναι ότι η Αίγυπτος δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση παρά μόνο εάν δεσμευτεί σε μια ειρηνική πολιτική διαδικασία, ανοιχτή σε όλες τις δυνάμεις, χωρίς αποκλεισμούς» σημειώνει η Γερμανίδα καγκελάριος και υπογραμμίζει πως «Η βία δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να λύσει το πρόβλημα».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τους Γερμανούς τουρίστες, συμβουλεύοντάς τους να αποφύγουν να πάνε σε οποιοδήποτε μέρος της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένων και των θερέτρων της Ερυθράς Θάλασσας. «Όποιος δεν είναι υποχρεωμένος να πάει (στην Αίγυπτο), ας το αποφύγει», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αντρέας Πέσκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα