Ψύχραιμοι οι Έλληνες της Αιγύπτου

Αρκετά ψύχραιμοι και χωρίς να ανησυχούν για την σωματική τους ακεραιότητα εμφανίζονται οι πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας, Χρήστος Καβαλής και Γιάννης Σιώκας αντίστοιχα για την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο.

Μιλώντας πριν λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Καβαλής δηλώνει πως «τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ δυστυχώς απέχουν από την πραγματικότητα»,

σημειώνοντας πως «υπάρχει μεν τεταμένη κατάσταση αλλά την προοπτική του να γίνει εμφύλιος, εμείς τη βλέπουμε μακριά».

Ο κ. Καβαλής διαβεβαιώνει ότι, «ως Έλληνες που είμαστε εδώ δεν είμαστε στόχος και κανείς Αιγύπτιος δεν έχει στραφεί εναντίον των ξένων, των χριστιανών». Επισημαίνει, εξάλλου, ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα κτίριά μας, τα νοσοκομεία μας, τις εκκλησίες και τα σχολεία μας», καταλήγοντας πως «δεν υπάρχει θέμα εκκένωσης, μιας και δεν αισθανόμαστε ανασφαλείς». Καταθέτει τέλος τον προβληματισμό του για τα ταικτενόμενα, ευχόμενος να μην χυθεί περισσότερο αίμα.

Στα ίδια μήκη κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του προέδρου Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Γιάννη Σιώκα. «τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ δυστυχώς απέχουν από την πραγματικότητα» καθώς «υπάρχει μεν τεταμένη κατάσταση», αλλά «την προοπτική του να γίνει εμφύλιος, εμείς τη βλέπουμε μακριά» σημειώνει χαρακτηριστικά. Διαβεβαιώνει πως μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί κανένα αίτημα εγκατάλειψης της χώρας από ομογενή. «Οι Έλληνες ανησυχούν αλλά είναι ήρεμοι. Οι ομογενείς μας δεν έχουν μάθει να φεύγουν και πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν εκφραστεί (σ.σ. οι αντίπαλες πλευρές) κατά των Ελλήνων ή των ξένων» πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως διαθέτει έτοιμα σχέδια απομάκρυνσης των Ελλήνων από την Αίγυπτο, εάν παραστεί ανάγκη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Ελληνα επιτετραμμένο στην Αίγυπτο, τον πρέσβη και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πρόσθεσε: «Εμείς παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση και πιστεύω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε οι Έλληνες να μην έχουν πρόβλημα. Θέλω να πιστεύω ότι και οι υπόλοιποι χριστιανοί δεν θα υποστούν διώξεις και δεν θα υποστούν ίσως τις συνέπειες εσωτερικής διαμάχης».

Keywords
Τυχαία Θέματα