Ανακοινώνουν τις επιδόσεις τους οι τράπεζες

Εβδομάδα τραπεζικών αποτελεσμάτων θα ειναι η επόμενη για για τράπεζες καθώς όλες οι συστημικές τράπεζες –Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- θα ανακοινώσουν τις επιδόσεις τους για τη χρήση του 2012.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, τα αποτελέσματα

του τέταρτου τριμήνου , θα αντανακλούν την “χαμηλή πτήση” της οικονομίας. Δηλαδή θα αποτυπώνουν την μείωση των εσόδων από τραπεζικές εργασίες, την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ αναμένεται περαιτέρω διεύρυνση των αρνητικών καθαρών θέσεων τόσο σε επίπεδο τράπεζας όσο και σε επίπεδο ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παρουσίασαν αρνητική καθαρή θέση ύψους 8,12 δις. ευρώ σε επίπεδο τράπεζας και -4,5 δις. ευρώ σε επίπεδο ομίλου.

Παράλλληα μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2012 την ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιεύσουν και τις προσκλήσεις για την σύγκλιση γενικών συνελεύσεων για να αποφασίσουν την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Ήδη ανακοίνωσαν ότι την Τετάρτη 27 Μαρτίου θα δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα του 2012 η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ενώ πιθανότατα την ίδια ημέρα θα ανακοινώσει αποτελέσματα και η Τράπεζα Πειραιώς. Η Alpha Bank. Θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα είτε μια ημέρα πριν, την Τρίτη 26.03, είτε την Τετάρτη 27.03 μαζι με τις άλλες μεγάλες τράπεζες. Παράλληλα έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων των συστημικών τραπεζών για να αποφασίσουν την σύγκλιση γενικής συνέλευσης με βασικό θέμα την παροχή εξουσιοδότησης προς το Δ.Σ. για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε ζημιές ύψους 2,45 δις. ευρώ έναντι ζημιών 1,34 δις. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2011 ενώ η Eurobank (βασικός μέτοχος της οποίας πλέον είναι η ΕΤΕ με ποσοστό 85%) παρουσίασε ζημιές ύψους 1,095 δισ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 575 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα. Η Alpha Bank παρουσίασε για την εξεταζόμενη περίοδο ζημίες ύψους 711 εκατ. ευρώ έναντι απωλειών ύψους 566 στο εννεάμηνο του 2011. Τέλος η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε ζημιές ύψους 1,253 δισ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 874 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του 2012. Συνολικά οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες παρουσίασαν στο εννεάμηνο του 2012 ζημιές ύψους 5,5 δις. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 2,14 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2011.

Τα ποσά που χρειάζονται οι συστημικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους έχουν καθοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος: 9,5 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 5,8 δισ. ευρώ για την Eurobank, 4,5 δισ. ευρώ για την Alpha Bank και σε 7,3 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Αθροιστικά οι συστημικές τράπεζες χρειάζονται 28 δισ. ευρώ ωστόσο είναι πιθανό ορισμένες να επιχειρήσουν να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια για να ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι το χρονοδιάγραμμα και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν θα αλλάξουν για καμία τράπεζα ωστόσο μπορεί να δοθεί μια άτυπη παράταση λίγων εβδομάδων, εντός του Μαΐου, για την άσκηση των δικαιωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα