ΑΜΦΙΡΡΟΠΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕΤΑΞΥ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Την κυρίαρχη πολιτική εκτίμηση ότι οι δύο βασικοί πόλοι αυτών των εκλογών θα είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν οι πρώτες μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σε αυτές φαίνεται «ντέρμπι» μεταξύ των δύο κομμάτων για την πρώτη θέση, αλλά και τα «αδύναμα σημεία» τους.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το ίδιο σκηνικό αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, να δείξουν και σφυγμομετρήσεις που θα δημοσιευθούν σε κυριακάτικες

εφημερίδες, οι οποίες θα δείχνουν –όπως και οι χθεσινές- μάχη στήθος με στήθος μεταξύ Συγγρού και Κουμουνδούρου για την πρώτη θέση, το μπόνους των 50 εδρών και, κατά πάσα πρόβλεψη, το σχηματισμό κυβέρνησης.

Καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, αλλά επίσης καθαρή πρωτιά της ΝΔ στην παράσταση νίκης έδειξε το «Βαρόμετρο» της Public Issue που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Παράλληλα, γκάλοπ της Data RC για λογαριασμό της εφημερίδας Πελοπόννησος έδειξε βραχεία κεφαλή για τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου.

Σύμφωνα με το «Βαρόμετρο», στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με 30%, η ΝΔ ακολουθεί με 26%, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 15,5%, ενώ οι υπόλοιποι «μικροί» -πλην της Δημοκρατικής Αριστεράς που κρατά τα ποσοστά της με 6,5%- εμφανίζουν κάμψη. Συγκεκριμένα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες περιορίζονται στο 8%, το ΚΚΕ πέφτει κατά πολύ στο 5%, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο 4%, ενώ οριακά μπαίνει στη Βουλή το κόμμα Μάνου-Τζήμερου, η Δημιουργία Ξανά, πιάνοντας ακριβώς το 3%, δηλαδή το κατώφλι της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Συν και πλην

Το «Βαρόμετρο» αναδεικνύει τα τρωτά σημεία των κομμάτων, τρεις εβδομάδες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Η ΝΔ, για παράδειγμα, συνεχίζει να μην έχει δυναμική, ενώ υπολογίσιμες παραμένουν οι διαρροές της σε ό,τι αφορά «αντιμνημονιακούς» ψηφοφόρους. Το κόμμα Καμμένου, αν και έχει χάσει δύο ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, παραμένει ένας ισχυρός αντίπαλος στη δεξαμενή των συντηρητικών ψηφοφόρων, ενώ οι «μετεγγραφές» από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη (που πλέον έχει αποδυναμωθεί τόσο, ώστε να καταγράφεται στα «λοιπά κόμματα»…) δεν έχουν βοηθήσει στην τόνωση του «λαϊκοδεξιού» προφίλ του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, η υπολογίσιμη καταγραφή των Μάνου-Τζήμερου ενδεχομένως να δείχνει ότι πολλοί φιλελεύθεροι ψηφοφόροι δεν έχουν πειστεί από το «ευρωπαϊκό πατριωτικό μέτωπο» της Κεντροδεξιάς και δεν ακολουθούν την Ντόρα Μπακογιάννη στον γάμο –εκλογικού- συμφέροντος με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Ο τελευταίος, μάλιστα, φαίνεται να «πάσχει» και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αφού έρχεται δεύτερος με 19%, πίσω από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται με 24%.

Σε αχίλλειο πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται η παράσταση νίκης. Παρότι στο προηγούμενο Βαρόμετρο, η Κουμουνδούρου προηγείτο, πλέον προηγείται η ΝΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως τώρα, ιστορικά, η παράσταση νίκης είναι το μόνο στοιχείο των δημοσκοπήσεων που παραμένει αδιάψευστο, καθώς αντικατοπτρίζει τον «αέρα του νικητή», που την ύστατη ώρα μεταφράζεται στις κ

Keywords
Τυχαία Θέματα