Ουκρανία: Αλληλοκατηγορίες για βομβαρδισμό αμάχων

Μια αυτοκινητοπομπή λεωφορείων που μετέφεραν πρόσφυγες από την πόλη Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, επλήγη σήμερα από πυραυλικά πυρά ανταρτών με αποτέλεσμα άγνωστο αριθμό θυμάτων, δήλωσαν ουκρανοί στρατιωτικοί εκπρόσωποι, όμως οι αντάρτες αρνήθηκαν πως ευθύνονται γι' αυτό το πλήγμα στην αυτοκινητοπομπή των προσφύγων.

"Τρομοκράτες εκτόξευσαν πυραύλους Γκραντ εναντίον αυτοκινητοπομπής προσφύγων από το Λουχάνσκ κοντά στις περιοχές Χριαστσουβάτιε και Νοβοσβίτλιβκα. . . περιμένουμε να μάθουμε πόσοι σκοτώθηκαν", δήλωσε εκπρόσωπος της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγεται στην ανατολική Ουκρανία.

Από

την πλευρά των ανταρτών, ο Αντρέι Πούργκιν, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, δήλωσε πως οι ανταρτικές δυνάμεις δεν έχουν τη στρατιωτική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επίθεση.

"Οι ίδιοι οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν διαρκώς το δρόμο με αεροπλάνα και Γκραντ. Φαίνεται πως σκότωσαν τώρα περισσότερους αμάχους όπως κάνουν επί μήνες τώρα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε Γκραντ στο έδαφος αυτό", δήλωσε το στέλεχος των ανταρτών.

Ωστόσο ειδησεογραφικό όργανο των ανταρτών είχε αναφέρει νωρίτερα πως οι αυτονομιστές και οι ουκρανικές δυνάμεις αντάλλαξαν βαριά πυρά πυροβολικού εκεί όπου ταξίδευαν τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες.

Σφοδρές μάχες

Οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις άσκησαν πίεση στους φιλορώσους αυτονομιστές στις μάχες που σημειώθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νυκτας, περικυκλώνοντας την ανταρτοκρατούμενη πόλη Χόρλιβκα και παίρνοντας τον έλεγχο μικρότερων οικισμών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοινώθηκε από το στρατό.

Σε ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού αναφέρεται πως υπάρχουν υποψίες ότι οι αντάρτες απάντησαν στα πυρά κάνοντας χρήση του ισχυρού ρωσικής κατασκευής πυραυλικού συστήματος Ουραγκάν νοτιοανατολικά του Ντονέτσκ κοντά στο χωριό Νοβοκατερίνιβκα. Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησαν το όπλο αυτό.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται οι απώλειες των πλευρών και οι αντάρτες δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής.

Οι ουκρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν πως απωθούν σταθερά τους αντάρτες και έχουν αποκόψει τις γραμμές επικοινωνίας τους στην ανατολική Ουκρανία, όπου η σύγκρουση διαρκεί ήδη τέσσερις μήνες.

"Οι οικισμοί Μάλαγια Ιβάνιβκα και Αντιάνιβκα εκκαθαρίσθηκαν πλήρως από τους αντάρτες. Ο οικισμός Αλσέβσκ είναι τώρα πλήρως απομονωμένος. Η Χόρλιβκα είναι εντελώς αποκλεισμένη", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Χόρλιβκα, μια πόλη άνω των 230.000 κατοίκων που βρισκόταν στα χέρια των ανταρτών από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης, έχει στρατηγική αξία καθώς βρίσκεται βορείως της κύριας οδού που συνδέει το Ντοντέτσκ με το Λουχάνσκ.

Δηλώσεις Λαβρόφ

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι όλα τα θέματα που αφορούν την αποστολή αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία έχουν επιλυθεί, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπήρξε πρόοδος κατά τις συνομιλίες της τετραμερούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο για μια εκεχειρία και μια πολιτική διευθέτηση στις μάχες που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία.

"Τελικά, όλα τα θέματα επιλύθηκαν όσον αφορά το ανθρωπιστικό ζήτημα, όσον αφορά τη ρωσική πρωτοβουλία για την αποστολή 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια. Υπήρξε συμφωνία σε όλα με την Ουκρανία και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ωστόσο καμιά πρόοδος δεν επιτεύχθηκε για μια εκεχειρία και μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία στο τέλος της τετραμερούς (Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Ουκρανία) διάσκεψης, δήλωσε ο Λαβρόφ. "Εκεί όπου δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε λόγο για θετικά αποτελέσματα, πρωτίστως για την εκεχειρία και την πολιτική διευθέτηση" της κρίσης στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

"Επαναλάβαμε τη θέση μας σύμφωνα με την οποία κατάπαυση του πυρός πρέπει να υπάρξει χωρίς όρους". Αλλά "οι ουκρανοί συνάδελφοί μας συνεχίζουν δυστυχώς να θέτουν όρους που είναι επίσης αρκετά ασαφείς, όπως αυτόν της διασφάλισης του απαραβίαστου των συνόρων", δήλωσε ο Λαβρόφ.

Πρόσκληση Μέρκελ στο Κίεβο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έλαβε πρόσκληση να ταξιδέψει το Σάββατο στο Κίεβο για πολιτικές συνομιλίες με θέμα την κρίση στην Ουκρανία και εξετάζει αν θα αποδεχθεί την πρόσκληση αυτή, δήλωσε σήμερα μια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η πρόσκληση προέρχεται από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και το γραφείο της Μέρκελ εξετάζει αν μπορεί να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα επίσκεψης, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα