ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στον τουρισμό εμπειρίας και γνώσης από την αντιπεριφέρεια Κυκλάδων

Tου Χάρη Ντιγριντάκη

Αλλαγές στο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης των νησιών της προωθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δίνοντας έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στον τουρισμό εμπειρίας και γνώσης, που θα αναβαθμίσουν σταδιακά το  τουριστικό της branding, αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος.

Η Περιφέρεια προχώρησε ήδη στη σύσταση Οργανισμού Μάρκετινγκ Προορισμού (Destination Marketing Organisation ή DMO) για να συντονίζει τις τουριστικές δράσεις, να παρακολουθεί τις αγορές και την πορεία ζήτησης στην Ευρώπη και διεθνώς, ενώ, προς την κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, όπως είπε ο Γ. Πουσσαίος, η Περιφέρεια προωθεί:

• Την πιστοποίηση τουριστικών δραστηριοτήτων, εγκαταστάσεων αλλά -ακόμη- και προορισμών.

• Την ανάπτυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων τουριστικής εκπαίδευσης με αναφορά στον εναλλακτικό τουρισμό (π.χ. οικοξεναγών)

• Την αντικατάσταση του «all inclusive» με το «all weather»

• Την καταγραφή και αξιολόγηση των δυνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον Ελληνικό τουρισμό και κατάθεση και υλοποίηση προτάσεων αντιμετώπιση τους.

• Την ενίσχυση της πολιτιστικής διάστασης της Περιφέρειας με χρηματοδοτική ενίσχυση των απαιτούμενων αναγκών λειτουργίας  όλων των αρχαιολογικών χώρων της Περιφέρειας (π.χ. της Δήλου).

• Την επίσπευση ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο που θα συμβάλλει και στην αποτροπή συγκρούσεων χρήσεων γης. Παράλληλα, θα προσδιορισθεί η φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου και θα υπάρξουν αντίστοιχες μελέτες, ώστε να προσδιοριστούν τα επιθυμητά επίπεδα τουριστικής αξιοποίησης και ανάπτυξης.

• Την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κατοικιών ή οικισμών, κατόπιν αποκατάστασης τους και εξοπλισμού τους με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών με στόχο την ανάπτυξη μιας νέας μορφής βιωματικού τουρισμού και με έμφαση την εκτός εποχής τουριστική περίοδο. Επιπλέον, επιδιώκεται η αξιοποίηση παραδοσιακών οικισμών, με σταδιακό αποκλεισμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων εντός τους.

• Το άνοιγμα προς επενδυτές του απόδημου ελληνισμού για αποκατάσταση, συντήρηση και εκμετάλλευση αρχαιολογικών χώρων που είτε είναι υποβαθμισμένοι είτε βρίσκονται σε αχρηστία λόγω έλλειψης πόρων. Η συγκεκριμένη δράση θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας.

-Τη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τριτογενή και τη δημιουργία δικτύου εστιατορίων διατροφής που ταυτίζεται με την κουζίνα του Αιγαίου (χορήγηση σήματος για τα μέλη-εστιατόρια).

• Τα Οινικά/Αγροτικά μονοπάτια και τη διασύνδεση των εν λόγω διαδρομών στα προγράμματα των επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια.

Εμφαση, επίσης, δίνεται στην ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας σε συνδυασμό με την ανάδειξη της αξίας τοπικών προϊόντων καλλωπισμού θεραπείας, αρωματικά φυτά κ.α.

• Την αποκατάσταση και εκμετάλλευση των ιαματικών εγκαταστάσεων της περιφέρειας.

• Την

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24