Αλλαγή σελίδας για τις τράπεζες

Ανάρπαστες έγιναν οι νέες μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank. Ξένοι επενδυτές υπερκάλυψαν μέσα σε λίγες ώρες τις εκδόσεις προσφέροντας περίπου 5 δις. ευρώ έναντι 2,95 δις. ευρώ που ζητούσαν οι δυο τράπεζες.

Σύμφωνα με τραπεζικά

στελέχη πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά για τη χώρα. «Πρόκειται για πολύ μεγάλες αυξήσεις, ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και είναι χαρακτηριστικό ότι η τρόικα δεν πίστευε ότι θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τέτοιου ύψους κεφάλαια», σημειώνει επιτελικό στέλεχος τράπεζας. Μετά από αυτό είναι θέμα χρόνου να «βγεί» στις αγορές και το ελληνικό δημόσιο και όπως εκτιμούν οι τράπεζες με δεδομένη την επιτυχία. Είναι σαφές ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα και πλέον οι ξένοι τοποθετούνται δυναμικά προσβλέποντας σε μια επιστροφή της χώρας σε ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια κάτι που θα έχει πολλαπλασιαστική θετική επίδραση στις τράπεζες.

Αναλυτικότερα:

Τράπεζα Πειραιώς: Εντυπωσιακό το ενδιαφέρον των επενδυτών

Από στιγμή σε στιγμή, και σίγουρα πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναμένεται η ανακοίνωση του ομίλου για τις λεπτομέρειες της συναλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επενδυτές προσέφεραν πάνω από 2,5 δις. ευρώ έναντι 1,75 δις. ευρώ που ζητούσε η τράπεζα. Η τιμή διάθεση των νέων μετοχών αναμένεται να κυμανθεί στη ζώνη του 1,68 με 1,75 ευρώ. Στελέχη του ομίλου δεν κρύβουν την ικανοποιησή τους από την ανταπόκριση των ξένων και υπογραμμίζουν ότι η αύξηση αποτελεί ορόσημο για την έξοδο της τράπεζας γρηγορότερα από την κρατική βοήθεια.

Alpha Bank: Υπερκάλυψη κατά 2 φορές

Μέσα σε λίγες ώρες καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Η τράπεζα ζητούσε κεφάλαια ύψους 1,2 δις. ευρώ και οι επενδυτές που γράφηκαν για να συμμετάσχουν στη διαδικασία προσέφεραν κεφάλαια 2,4 δις. ευρώ. Συνολικά εκδόθηκαν 1.846.153.846 νέες μετοχές οι οποίες αγοράστηκαν από τους επενδυτές στην τιμή των 0,65 ευρώ ανά μετοχή. Η τιμή διάθεσης αντιστοιχεί σε έκπτωση (discount) 7,14%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας: «Στα πλαίσια της ήδη ανακοινωθείσας πλήρως εγγυημένης προσφοράς νέων κοινών μετοχών εκδόσεως της Alpha Bank Α.Ε. (η “Τράπεζα”), που η τελευταία προτίθεται (μετά κατάργηση των δικαιωμάτων προτιμήσεως) να διαθέσει, συνολικού ύψους αντλουμένων κεφαλαίων Ευρώ 1,2 δισεκατομμυρίων, γνωστοποιείται ότι, σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, προέκυψε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον προς απόκτηση 1.846.153.846 νέων μετοχών στην τιμή των Ευρώ 0,65 ανά μετοχή. Η προσφορά των μετοχών έγινε προς ειδικούς επενδυτές, εκτός Ελλάδος. Κατ’ ακολουθία, η Τράπεζα προτίθεται να εισηγηθεί στην από 28 Μαρτίου 2014 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων όπως ορίσει την τιμή διαθέσεως των νέων μετοχών σε Ευρώ 0,65 και εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης όπως ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου δια ιδιωτικής τοποθετήσεως. Η ολοκλήρωση της προσφοράς τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την έγκριση των Εκτάκτων Συνελεύσεων των κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών, ως επίσης και του Διοικητικού Συμβουλίου, της Τραπέζης, που άπαντα πρόκειται να συνέλθουν στις 28 Μαρτίου 2014».

Keywords
Τυχαία Θέματα