Πέθανε ο Φέρντιναντ Πόρσε

Γεννήθηκε στην πόλη Vratislance (στη σημερινή Τσεχία) και σπούδασε στο τεχνικό πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το 1893 εργάστηκε σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Bella Eger στη Βιέννη, όπου κατασκεύασε μία ηλεκτρική μηχανή πλημνών, που δίνει κίνηση κατευθείαν στον άξονα της ρόδας.

Το 1898 άρχισε να ερευνά την εξέλιξη και την απόδοση τον ηλεκτρικών κινητήρων στα αυτοκινούμενα μέσα και το 1906 ήταν ο σχεδιαστής του βενζινοκίνητου αγωνιστικού Αustro Daimler, γεγονός που τον καθιέρωσε στον τομέα της κατασκευής και βελτίωσης αγωνιστικών οχημάτων.

Το 1916 ανέλαβε γενικός διευθυντής της αυτοκινητοβιομηχανίας

Austro-Daimler και έγινε διδάκτορας στο τεχνικό πανεπιστήμιο της Βιέννης και από το τεχνικό πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης. Το 1923 ανέλαβε διευθυντής στην εταιρεία Daimler.

Το 1931 ίδρυσε την εταιρεία Porsche, με συνεργάτες του τον Κάρλ Ράμπε, τον Έρβιν Κομέντα, τον Φράντς Ξαβιέ Ράιμπις και τον γιο του Φέρι .

Προτεραιότητα της νέας εταιρείας ήταν να σχεδιάσει ένα αυτοκίνητο προσιτό στο πολύ κόσμο, το οποίο ονόμασε Volkswagen (αυτοκίνητο του λαού). Το πρόγραμμα αυτό το χρηματοδότησε ο Χίτλερ.

Το 1938, για τη μαζική παραγωγή του Volkswagen ιδρύθηκε η εταιρεία Gesellschaft zur Vorbereitung des Volkswagen, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Volkswagen-Werke και ξεκίνησε να κτίζεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο αυτοκινητοβιομηχανίας.

Όταν άρχισε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος, το 1939, το υπό κατασκευήν εργοστάσιο άρχισε να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό αφήνοντας στην άκρη το επιβατικό Volkswagen.

Ο Φέρντιναντ Πόρσε δέχτηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Γ΄ Ράιχ και ανακατασκεύασε το επιβατικό Volkswagen δημιουργώντας τα στρατιωτικά οχήματα Kubelwagen και Schwimmwagen.

Σχεδίασε, επίσης, τα άρματα μάχης Tiger I, Tiger II και Elefant. Μετά το τέλος του πολέμου ο Πόρσε για είκοσι μήνες έμεινε φυλακισμένος από τους Γάλλους στην Ντιζόν.

Το 1948 πήρε τα ανταλλακτικά από το Volkswagen, τα βελτίωσε και με τη βοήθεια του Κομέντα δημιούργησαν το Roadster 356, που ήταν το πρώτο όχημα που έφερε το όνομα της εταιρείας Πόρσε.

Το 1950 ο Φέρντιναντ είδε το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα με την μαζική παραγωγή των οχημάτων Πόρσε.

Πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 1951 από εγκεφαλικό επεισόδιο. Το 1999 τιμήθηκε με το βραβείο του Μηχανικού Αυτοκινήτων του Αιώνα.

Keywords
Αναζητήσεις
φερντιναντ πορσε
Τυχαία Θέματα