ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ

Η επαρχιώτικη απορριπτικότητα μας και το λιοντάρι να βρυχάται…


Σόσιαλ μίντια, η εγχώρια (προβλέψιμη) διανόηση, οι ειδήσεις! Απορριπτικοί όλοι! Η Αγγλία, το Λονδίνο, δε νοιάστηκε για τον υπόλοιπο κόσμο και έκαναν την Τελετή Έναρξης δική τους υπόθεση. Το ευχαριστήθηκαν μόνοι τους, όπως είπαν και στον ΑΝΤ1! Σα να προτίμησαν την αυτοϊκανοποίηση! Από βαρετά έως χαλιά βρήκαμε ότι κι αν έκαναν οι Άγγλοι στη τελετή έναρξης.

Ισα και που δε προσέξαμε καν. Από πριν ήμασταν έτοιμοι να βροντοφωνάξουμε εμείς το κάνουμε καλύτερα, ή «φτωχοί ναι, αλλά πιο μάγκες» όπως έγραφε ο παρουσιαστής της μόδας στο twitter του, ή «οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να γίνονται πάντα στην Ελλάδα», όπως έγραψε στο δικό της η λαϊκή τραγουδίστρια!

Δημοσιογράφοι στα σάιτ, σνόμπαραν τον δημιουργό της βραδιάς, όσους συμμετείχαν, την εγγλέζικη λογοτεχνία, το θέατρο τους, την σύγχρονη ιστορία τους, για να εκθειάσουν το πόσο πιο σπουδαίοι ήμασταν εμείς. Και πράγματι ήμασταν!

Ο Παπαϊωάννου έκανε υψηλή τέχνη, ναι. Για μια Ολυμπιάδα που δεν σηκώναμε οικονομικά και ακόμα πληρώνουμε! Έξαλλοι όλοι με τον Ζακ Ρογκ και πιο πολύ ο Χάρυ Κλυν στο face book του, που τον κήρυξε persona non grata. Είπε και αυτός Αθάνατος, πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες γύρισαν σπίτι τους (βλαξ ο Αθάνατος, εδώ που τα λέμε!). Όχι είναι δικοί μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι επιστήμες όλες, η φιλοσοφία, η Δύση, ο Δυτικός πολιτισμός. Και επειδή πριν από 3000 χρόνια ευλογημένοι άνθρωποι σκέφτονταν σ αυτόν τον τόπο, μας βγαίνει τώρα του βλαχοδήμαρχου η κομπλεξικοτητα και απλώνουμε τα πόδια μας, μέχρι εκεί που δεν μας παίρνει, αισθανόμενοι σε πλήρη γονιδιακή γραμμή συνέχεια απ τον Σοφοκλή, τον Ευριπίδη, τον Αισχύλο ή τον Πλάτωνα. Εμ! Ας το αποδείξουμε κιόλας.

Φλύαρη, κραυγαλέα, συχνά μπλεγμένη η τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας του Λονδίνου, θύμισε σε όλους πως η Αγγλία είναι η χώρα του τώρα. Θύμισε πως πρωταγωνίστησαν στην Βιομηχανική επανάσταση, πως οι εργάτες τους είναι το αλάτι της γης τους, πως οι άνθρωποι τους σκεφτήκαν το διάδικο, τα σόσιαλ μιντια, πως όλοι τραγουδάμε τα τραγούδια τους, από χαζό ποπ μέχρι ηλεκτρονικούς εμβληματικούς ήχους, η ανατρεπτικό πανκ. Θύμισε πως στην τηλεόραση, στο σινεμά, στην λογοτεχνία, στο θέατρο, είναι η πρωτοπορία του κόσμου. Και είναι! Πώς να το κάνουμε τώρα; Πώς να το αμφισβητήσουμε; Που είναι οι δικοί μας επιστήμονες; Που είναι οι πρωτοπόροι μας; Που είναι οι μεγάλοι κινηματογραφιστές και οι συνέθετες μας, σ αυτή τη δεκαετία; Για ποιο επίπεδο παιδείας και καλλιέργειας μιλάμε; Των παιδιών που διάβαζαν μυθολογία και ιστορία από φωτοτυπίες – κουρέλια τη περασμένη χρόνια; Για τα Πανεπιστήμια χωρίς έρευνα με τις σημειώσεις διδάσκοντος και την απαρχαιωμένη γνώση που δεν βρίσκονται καν στα 500 καλύτερα; Και για ποιον αθλητισμό; Και οι άλλοι ντοπάρονται αλλά το κάνουν καλύτερα! Σπαρτιατική ηθική. Κλέψε αλλά θα τιμωρηθείς άμα σε πιάσουν! Ε! Εμάς μας πιάνουν! Και λωποδύτες καλοί δεν είμαστε πια.

Λοιπόν ναι! Ο Παπαϊωάννου έκανε τέχνη, μιλώντας για τα σπουδαία! Για τη μυθολογ

Keywords
Τυχαία Θέματα