Άκαρπη η συνάντηση αγροτών – Στουρνάρα

Όπως δήλωσαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» που συμμετείχαν στη συνάντηση, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Τζωρτζάκης, ζήτησαν από τον υπουργό να αποσυρθεί το φορολογικό των αγροτών και να συζητηθεί από μηδενική βάση όλο το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά και ανάπτυξή του.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας», ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης

του φορολογικού, πλην όμως εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει ζητήματα που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα, αλλά και να εξεταστούν φορολογικά μοντέλα που ακολουθούνται στην Ευρώπη. Ένα επίσης βασικό ζήτημα που έθεσαν οι αγρότες ήταν και το θέμα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, προτείνοντας να δοθούν στους παραγωγούς δάνεια για επενδύσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων αγροτών και κτηνοτρόφων Πελοποννήσου, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Πεβερέτος, μέλος των ανεξάρτητων μπλόκων και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ζητήθηκε η απόσυρση των φορολογικών μέτρων και η εκ του μηδενός συζήτηση των θεμάτων του αγροτικού κλάδου, αλλά ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο απόσυρσης του φορολογικού.

Συνάντηση Στουρνάρα με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες

Ο υπουργός Οικονομικών θα δει και τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και θα τεθούν επί τάπητος αλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων, αλλά και στον φόρο υπεραξίας. Ήδη Μέγαρο Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ έχουν συμφωνήσει ότι οι νόμοι αυτοί που ψηφίστηκαν στα τέλη του 2013 δεν μπορούν να εφαρμοστούν ως έχουν και θα πρέπει να αλλάξουν.

Στο θέμα του Φόρου Υπεραξίας εξετάζεται ο υπολογισμός της τιμής κτήσεως του ακινήτου να γίνεται αφού πρώτα «τιμαριθμοποιηθεί» με βάση τον πληθωρισμό, ανάγοντας το κόστος απόκτησης σε σημερινές αξίες πριν συγκριθεί με την σημερινή τιμή πώλησης. Εναλλακτικά προτείνεται η διαφορά τιμής μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης ενός ακινήτου να λαμβάνεται «αποπληθωρισμένη», όπως ο ίδιος ο νόμος προβλέπει, αλλά με βάση τον πληθωρισμό και όχι τους συντελεστές απομείωσης ως 39% που ορίστηκαν και δεν καλύπτουν καν την απαξίωση λόγω παλαιότητος του ακινήτου που θα πουληθεί από το 2014 και μετά. Επιπλέον έχει προταθεί να εξαιρεθούν από τον Φόρο πολύ παλαιά ακίνητα ή κτίσματα που αναγέρθηκαν με αυτεπιστασία.

Στο μισό τα πρόστιμα

«Εκπτώσεις» σχεδιάζει τώρα να κάνει η κυβέρνηση και στα υπέρογκα πρόστιμα της εφορίας που μετατρέπουν και την απλή αμέλεια σε… κακούργημα με βαριές συνέπειες για τον επιτηδευματία. Μεταξύ άλλων εξετάζεται να μειωθούν στο 50% τα πρόστιμα (να ξεκινούν δηλαδή πχ από 500 ευρώ αντί για 1.000 για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης) ή και να αναγνωρίζεται το ανθρώπινο λάθος, τουλάχιστον την πρώτη φορά που γίνεται.

Τι γίνεται με τα μπλόκα

Σε εξέλιξη βρίσκεται κινητοποίηση αγροτών στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, στα διόδια του Ρίου. Ειδικότερα, περίπου 300 αγρότες από τη δυτική Αχαΐα και την περιοχή της Τριταίας έχουν παρέμβει για να ανοίξουν οι μπάρες των διοδίων και να περνούν ελεύθερα τα οχήματα. Οι αγρότες ξεκίνησαν νωρίτερα το πρωί, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από τα μπλόκα της Κάτω Αχαΐας και του Σταυροδρομίου και κατευθύνθηκαν κομβόι προς τη περιοχή των διοδίων του Ρίου.

Στο μπλόκο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, οι αγρότες εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής και σύμφωνα με τον κ. Λιολιόπουλο ολοένα και περισσότεροι αγρότες καταφθάνουν με τα τρακτέρ τους στο σημείο.

Στη Θεσσαλία, οι αγρότες έχουν προαναγγείλει για τις 15:00 την πραγματοποίηση νέου πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου, επιδιώκοντας συστράτευση και εργαζομένων από άλλους κλάδους.

Στο στήσιμο δύο μπλόκων, στον κόμβο Χρυσούπολης στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας- Ξάνθης και στον κόμβο Αμυγδαλεώνα στον Δήμο Καβάλας, προχώρησαν αγρότες της περιοχής.

Οι αγρότες του Έβρου παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε Ορεστιάδα, Φέρρες και Κορνοφωλιά.

Στο μεταξύ, οι αγρότες στο μπλόκο των Βασιλικών στη Θεσσαλονίκη προέβησαν και πάλι σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα