Μετά τις πλημμύρες, λυσσαλέοι άνεμοι χτυπούν τη Βρετανία

Το νέο κύμα κακοκαιρίας, με καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 160χλμ την ώρα, προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου από ηλεκτροπληξία και έγινε αιτία για σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, καθώς διακόπηκε η κίνηση σε πολλούς οδικούς άξονες και σιδηροδρομμικές γραμμές.

Σύμφωνα με την εταιρεία ηλεκτρισμού ΕΝΑ, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση πλήττουν περισσότερο την Ουαλία. Χθες το βράδυ, συνολικά

147.000 νοικοκυριά ήσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Συνολικά, 5.800 κατοικίες έχουν πλημμυρίσει από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, η κυβέρνηση του οποίου κατηγορήθηκε έντονα για απραξία, προήδρευσε σήμερα το πρωί νέας συνόδου κρίσης για το θέμα της κακοκαιρίας.

Χιονοπτώσεις αναμένονται εντός της ημέρας στη βόρεια Αγγλία, ενώ νέες βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι προβλέπονται για αύριο και το Σαββατοκύριακο στη χώρα. Η στάθμη του Τάμεση σε ορισμένες περιοχές αναμένεται να φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών. Ένα οδηγός βαρέος φορτηγού νοσηλεύεται μετά την ανατροπή του οχήματός του στο Μπρίστολ και ένας ακόμα τραυματίσθηκε από την πτώση δέντρου κοντά στο Ντέβον. Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους του Ουίνδσορ και του Σάρεϊ ότι υπάρχει κίνδυνος για νέες πλημμύρες.

Το Λονδίνο δεν ζητεί (μέχρι στιγμής) βοήθεια από την Ε.Ε.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναρωτιούνται γιατί η Βρετανία δεν έχει υποβάλει ακόμα αίτηση για να λάβει βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις ολέθριες πλημμύρες που σάρωσαν τη νοτιοδυτική Αγγλία. Η κυβέρνηση του Κάμερον, η οποία δέχτηκε επικρίσεις για την αργή ανταπόκριση της στην κρίση αυτή, ανέπτυξε τις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να εκκενωθούν οι κάτοικοι και να ενισχυθεί η άμυνα του ποταμού. Ερωτηθείς εάν η Βρετανία θα ζητήσει χρήματα από την Ε.Ε., ο επίσημος εκπρόσωπος του Κάμερον δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., μία χώρα έχει χρονικό περιθώριο 10 εβδομάδων, από τις πρώτες καταστροφές, για να υποβάλλει αίτηση για βοήθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα