ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΤΑΪΝΕΝ

«Περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι εδώ και έναν μήνα» για τη διευθέτηση του θέματος της Ισπανίας, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν, η χώρα του οποίου ανήκει στην ομάδα των «σκληρών» της Ευρώπης.

«Η Ισπανία έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, θα είναι περισσότερο ανταγωνιστική από πριν, τα μέτρα λιτότητας είναι αξιόπιστα», δηλώνει ο φιλελεύθερος Κατάινεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Figaro και προσθέτει ότι η ιβηρική χώρα «έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες».

«Είμαστε κοντά σε

μία λύση στην κρίση της ευρωζώνης», δηλώνει ο Γιούρκι Κατάινεν αναφερόμενος στην ύφεση που καταγράφεται στα επιτόκια των κρατικών τίτλων χρέους, ενώ, σχετικά με το ενδεχόμενο κατάθεσης αιτήματος της Μαδρίτης για συνολική οικονομική στήριξη, δηλώνει ότι η φημολογία για την ημερομηνία κατάθεσης του αιτήματος δεν χρησιμεύει σε τίποτε, παρά μόνον στην επιδείνωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον Κατάινεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο προεδρικό μέγαρο, «η Ευρώπη οφείλει να είναι έτοιμη να κινητοποιηθεί, εάν η Ισπανία έχει ανάγκη. Αλλά δεν πιστεύω ότι η Ισπανία θα αιτηθεί συνολικής βοήθειας. Διότι έχει συμφέρον να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές και η Ευρώπη οφείλει να την βοηθήσει».

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας επανέλαβε ότι η χώρα του δεν έχει καταλήξει σε θέση ως προς την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, την οποία προωθεί ο Φρανσουά Ολάντ, και πρόσθεσε ότι το Ελσίνκι θα πρέπει να συνυπολογίσει στο θέμα αυτό την αρνητική θέση της Σουηδίας, -η οποία εισήγαγε το 1984 τέτοιου είδους φορολογία, για να την καταργήσει έξι χρόνια αργότερα- εξαιτίας της σημασίας των σουηδικών τραπεζών στο φινλανδικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα