ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

Περιπλέκεται η κατάσταση στην Αίγυπτο έπειτα και από το διάταγμα του στρατιωτικού συμβουλίου της Αιγύπτου με το οποίο διευρύνει τις εξουσίες του. Σήμερα ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει την εξουσία  στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο στα τέλη Ιουνίου, με τους δύο πολιτικούς αντίπαλους να δηλώνουν νικητές.

«Ο

στρατός θα παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο με μια μεγάλη τελετή στο τέλος του μήνα, της οποίας θα είναι μάρτυρας ολόκληρος ο κόσμος», δήλωσε ο υποστράτηγος Μοχάμεντ Ελ Άσαρ, μέλος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου υποστηρίζοντας πως η  Αίγυπτος είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα που υποστηρίζει όλες τις δημοκρατικές αξίες.

Η υπόσχεση αυτή έρχεται τη στιγμή που ακόμη μετρούνται οι ψήφοι από τις χθεσινές προεδρικές εκλογές κατά τις οποίες οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι  και ο 60χρονος υποψήφιος τους Μοχάμεντ Μούρσι ισχυρίζονται ότι έχουν κερδίσει.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ο υποψήφιός τους εξασφάλισε ποσοστό 52,5%, σύμφωνα με την καταμέτρηση του 98% των ψήφων.

Ωστόσο ο στρατιωτικός αντίπαλός του και πρωθυπουργός επί προεδρίας Μουμπάρακ, Άχμεντ Σαφίκ, 70 ετών, αρνείται να αποδεχθεί ήττα.

Ο Αχμέντ Σαφίκ κερδίζει «πέραν πάσης αμφιβολίας» τον Μοχάμεντ Μούρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε η εκστρατεία του Σαφίκ, αμφισβητώντας τη δήλωση της ισλαμιστικής οργάνωσης ότι ο υποψήφιός της κέρδισε τις εκλογές.

«Οι αρχικές ενδείξεις της εκστρατείας του Άχμεντ Σαφίκ αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι προηγείται στις εκλογές παρ’ όλες τις παραβιάσεις», αναφέρεται σε δήλωση εκπροσώπου της εκστρατείας του ο οποίος πρόσθεσε πως ο Σαφίκ έχει κερδίσει ανάμεσα στο 51% και το 52% των ψήφων.

Οι εξελίξεις αυτές είναι η συνέχεια της διακήρυξης που εξέδωσαν νωρίτερα οι στρατιωτικοί  σύμφωνα με την οποία διευρύνουν τις εξουσίες τους αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων  τον έλεγχο του προϋπολογισμού του κράτους, τη νομοθετική εξουσία και τη σύνταξη του συντάγματος της χώρας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας.

Επίσης, σύμφωνα με τη διακήρυξη ο νέος πρόεδρος δεν θα έχει καμία εξουσία όσον αφορά στο στρατό κάτι που όπως επισημαίνουν αναλυτές, καθιστά τον πρόεδρο κάτι σαν τη «βασίλισσα της Αγγλίας».

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι οι στρατιωτικοί εδραίωσαν τις θέσεις τους για πάντα.

Όσον αφορά στην ανάληψη της νομοθετικής εξουσίας από το στρατιωτικό συμβούλιο που ανέφερε ότι αυτό θα ισχύει  μέχρι την ανάδειξη ενός νέου κοινοβουλίου.

Οι στρατιωτικοί έθεσαν  ως όρο για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών να υιοθετηθεί προηγουμένως το νέο σύνταγμα με δημοψήφισμα.

Ετσι με το νέο διάταγμα τροποποιείται η πρώτη συνταγματική διακήρυξη που είχαν θέσει σε ισχύ οι στρατιωτικοί τον Μάρτιο του 2011. Σύμφωνα με αυτό, οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά την κατάρτιση του νέου συντάγματος και την υιοθέτησή του από το λαό με δημοψήφισμα.

Το νέο σύνταγμα θα

Keywords
Τυχαία Θέματα