Αίγυπτος: Η βιομηχανία του τουρισμού καταρρέει

Εν μέσω γενικής ανάφλεξης στη χώρα η εικόνα των αφίξεων στα αεροδρόμια και των κρατήσεων στα ξενοδοχείων είναι αποκαρδιωτική. Οι λιγοστοί τουρίστες, που αψήφησαν τις ταξιδιωτικές οδηγίες των χωρών τους και επισκέφθηκαν την Αίγυπτο, δείχνουν πάντως να το απολαμβάνουν.

«Είναι πολύ όμορφα. Όλα είναι πολύ καλά, το ξενοδοχείο αλλά και οι παραλίες. Η Ερυθρά Θάλασσα είναι πανέμορφη. Μου αρέσει που είμαι εδώ», δήλωσε ένας Γερμανός τουρίστας.

Οι αιματηρές συγκρούσεις μάλιστα οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που

ήδη παραθέριζαν στην Αίγυπτο να εγκαταλείψουν τη χώρα άμεσα. Το πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία, που αποτελεί το 11% του ΑΕΠ της χώρας του Νείλου, είναι ιδιαίτερα βαρύ. Οι αρχές απεύθυνουν έκκληση, τονίζοντας πως κανένας επισκέπτης δεν κινδυνεύει.

«Τα θέρετρα στη Χουργκάντα, την Ερυθρά Θάλασσα, το Νότιο Σινά απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από το Κάιρο και τις συγκρούσεις. Οι τουρίστες βλέπουν και μόνοι τους ότι εδώ είναι ασφαλείς και περνούν καλά. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών της Αιγύπτου», τόνισε ο αιγύπτιος υπουργός Τουρισμού.

Με δεδομένο ότι ένας στους οκτώ πολίτες απασχολείται στον τουρισμό, η επίδραση στην οικονομική ζωή της χώρας είναι μεγάλη. Τα έσοδα ανέρχονται ετησίως σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2011, μετά τη λαϊκή εξέγερση που έριξε το καθεστώς Μουμπάρακ, περίπου 10 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Αίγυπτο. Ο αριθμός τους αυξήθηκε το 2012 σε 11,5 εκατ. Για φέτος οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Ο ανταποκριτής του Euronews μεταδίδει:

«Η πολιτική κατάσταση στη χώρα έχει μειώσει δραματικά τον αριθμό των τουριστών. Οι επιχειρηματίες ελπίζουν η κατάσταση να βελτιωθεί. Η ανάκαμψη όμως δεν θα έρθει πριν επιστρέψει η ηρεμία στους δρόμους της Αιγύπτου».

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα