Ηλεκτρονικό εισιτήριο αντί ελεγκτών

Το αρμόδιο υπουργείο στρέφεται στην κατεύθυνση περιορισμού του ανθρώπινου παράγοντα, μιας και στο παρελθόν έχουν υπάρξει ουκ ολίγες καταγγελίες για υπερβάλλοντα ζήλο των ελεγκτών στον καταλογισμό προστίμων.

Όπως έχει γίνει γνωστό, πολλοί οδηγοί των Οδικών Συγκοινωνιών λειτουργούσαν εθελοντικά ως ελεγκτές, όταν τελείωνε η βάρδιά τους. Δεν το έκαναν όμως με το αζημίωτο, καθώς εισέπρατταν μέρος του προστίμου, που επέβαλαν.

Η καλύτερη λύση

καταπολέμησης του προβλήματος φαίνεται να είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο διαγωνισμός για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου αποτελεί προσπάθεια που μετρά πάνω από δέκα χρόνια και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του τοποθετείται το 2015.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» στο αρμόδιο υπουργείο πραγματοποιούνται συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα καταπολέμησης της λαθρεπιβίβασης, με τα επικρατέστερα να είναι:

1. Η επέκταση του μέτρου εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε όλα τα οχήματα και δρομολόγια της ΟΣΥ. Ήδη εφαρμόζεται η υποχρεωτική επιβίβαση από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ στις γραμμές που διασχίζουν άξονες των οδών Κηφισίας, Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου και Βασ. Σοφίας. Οι επιβάτες επιβιβάζονται σήμερα από την μπροστινή πόρτα των οχημάτων, επιδεικνύουν το εισιτήριο ή την κάρτα στον οδηγό σε συνολικά 51 κεντρικές γραμμές. Τα λεωφορεία στα οποία ισχύει το μέτρο διαθέτουν ειδική σήμανση, ενώ επισημαίνεται και στη φωτεινή επιγραφή ότι για την επιβίβαση στα εν λόγω οχήματα γίνεται χρήση μόνον της μπροστινής θύρας.

2. Η εκπαίδευση ανέργων μέσω κοινοτικών προγραμμάτων που θα ενισχύσουν το έργο των ελεγκτών. Η διοίκηση της ΟΣΥ έχει προωθήσει το σχετικό αίτημα στον ΟΑΣΑ.

3. Το προσωπικό που προβλέπεται να αποχωρήσει από διοικητικές θέσεις του υπ. Υποδομών να μετακινηθεί στην ΟΣΥ και να εκπαιδευτεί στον ρόλο του ελεγκτή.

4. Ο έλεγχος στα οχήματα να γίνεται από δύο ελεγκτές και όχι έναν, όπως σήμερα.

5. Τέλος, εξετάζεται η τοποθέτηση μπαρών στις εισόδους των λεωφορείων, κάτι που στην πράξη είναι ένα δύσκολο τεχνικά εγχείρημα με υψηλότατο κόστος.

Keywords
Τυχαία Θέματα