Άη Βασίλη, έχεις γράμμα

Δικό τους άνθρωπο νοιώθουν τον Άη Βασίλη τα παιδιά κι αυτό φαίνεται μέσα από τα γράμματα που του στέλνουν, στα κόκκινα γραμματοκυβότια των ΕΛΤΑ.

Αρχικά, όπως παρουσιάζει το ΑΜΠΕ, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιγραφές προκειμένου ο άγιος να βρει το σπίτι και να παραδώσει το δώρο, έχει δεν έχει καμινάδα. «Προσοχή Αϊ Βασίλη! Αν δεν βρεις το στενό που μένω πάρε με τηλέφωνο», «Άγιε Βασίλη, άμα τύχει και δεν δουλεύει το ασανσέρ ανέβα με τις σκάλες», γράφουν κάποια, ενώ κάποια είναι ευρηματικότερα: «Αν είσαι χοντρός

και δεν μπορείς να μπεις στην καμινάδα, να μπεις μαζί με τα δώρα από την πόρτα», «Αν έρθεις από τον φωταγωγό να ξέρεις ότι τον έχουμε καθαρίσει», «Θα μαλώσω τη μαμά μου να μαζέψει τις κάρτες που είναι κάτω από το δέντρο για να μην σκοντάψεις» είναι μερικές μόνο από τις «συμβουλές»των μικρών παιδιών προς τον Αϊ Βασίλη.

Κάποια παιδιά νιώθουν τόσο πολύ «δικό τους» άνθρωπο τον Άη Βασίλη, που φαίνεται και στα γράμματά τους: «Που είσαι ρε κούκλε; Τι έγινε φίλε θα μου φέρεις τίποτα φέτος;» τού γράφει ένας μικρός, ενώ άλλος σημειώνει: «Τι δώρο θα μου φέρεις; Εδώ σε θέλω κάβουρα!». Κάποια άλλα με ειλικρίνεια παραδέχονται πως έκαναν τις σκανδαλιές τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς: «Ήμουν καλό παιδί, αλλά όχι και αγγελούδι!».

Τα παιχνίδια που ζητούν τα παιδιά είναι πολλά. Λίστες με κούκλες και αυτοκινητάκια, σκυλάκια, κουνελάκια και όλων των λογιών τα δώρα. Τα γράμματα, ωστόσο, συνήθως συνοδεύονται από ευχές για υγεία και ευτυχία, ενώ πολλές φορές υπάρχουν και πιο …εναλλακτικά αιτήματα! Ένας πλούσιος γαμπρός για να κάνει τη νονά βασίλισσα, μία σοκολάτα για τη γιαγιά, ένα αδελφάκι συντροφιά, ένα φάρμακο για το καναρίνι που σταμάτησε να κελαηδάει, μέχρι την επιθυμία να γίνουν σημαιοφόροι στις εθνικές παρελάσεις.

Υπάρχουν όμως και άλλα που έχουν παράπονα από το δώρο που έλαβαν την προηγούμενη Πρωτοχρονιά και αποφασίζουν, μέσα από το γράμμα τους, να …διαμαρτυρηθούν. Δεν διστάζουν να βάλουν ακόμη και τελεσίγραφα: «Γιατί δεν μου έφερες το δώρο που σου ζήτησα πέρσι; Γιατί με ξέχασες; Εάν δεν μου το φέρεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου δεν θα έχω κανέναν λόγω να πιστεύω ότι υπάρχεις». «Πέρσι δεν έμεινα πολύ ευχαριστημένος, γιατί δεν μου έφερες το δώρο που ήθελα. Μα έλα που σε ένα άλλο παιδί του πήγες αυτά όλα αυτά που σου ζήτησε και τυχαίνει να είναι φίλος μου. Φέρε μου φέτος το δώρο που σου ζητώ γιατί αλλιώς θα γίνει χαμός!!!».

Κατά κανόνα, γράμματα στον Άι Βασίλη στέλνουν παιδιά ηλικίας έως 12 ετών, ωστόσο σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, δεν λείπουν και οι επιστολές μεγαλύτερων ηλικιών ακόμη και ηλικιωμένων ανθρώπων. Οι μεγάλοι συνήθως εκφράζουν ευχές και χρησιμοποιούν το γράμμα ως κατάθεση ψυχής, ως μία προσωπική εξομολόγηση σε έναν άγνωστο.

Τα κόκκινα γραμματοκιβώτια έχουν στηθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου έξω από τα ΕΛΤΑ και περιμένουν τα καινούρια γράμματα μικρών και μεγάλων. Ο κύριος όγκος των γραμμάτων στέλνεται λίγες ημέρες πριν τις γιορτές και συνήθως αφού κλείσουν τα σχολεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα