ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Το ταμείο των δημοσιογράφων κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης εναντίον του ελληνικού δημοσίου ζητώντας 70 εκατ. ευρώ, για τη ζημιά που υπέστη από το PSI.

Στην αγωγή αποζημίωσης που κατέθεσε  το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, εναντίον του ελληνικού Δημοσίου και του νόμιμου εκπροσώπου του  Υπουργού  Οικονομικών, ζητείται

να αποκατασταθεί η ζημιά που υπέστη η περιουσία του Ταμείου από την αναγκαστική ανταλλαγή των Τίτλων / Ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατείχε στις 9 Μαρτίου 2012 η οποία φθάνει στο 80% περίπου της ονομαστικής αξίας των Ομολόγων.

Το νομικό υπόβαθρο της αγωγής, αφορά στην παραβίαση της Αρχής της Ισότητας εφόσον δεν προσφέρεται αντιστάθμισμα για την ζημιά που υπέστη το Ταμείο, στον αντισυνταγματικό περιορισμό συνταγματικού δικαιώματος σύμφωνα με το οποίο το Κράτος πρέπει να παρέχει προστασία στον ΕΔΟΕΑΠ -και όλους τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς-  ανεξαρτήτως της νομικής τους μορφής.

Στην αγωγή αναφέρεται επίσης ότι συντρέχει παραβίαση της Αρχής της Αναλογικότητας, παραβίαση του άρθρου 1 του 1ου ΠΠ.ΕΣΔΑ για την προστασία της περιουσίας καθώς και παραβίαση του άρθρου 22 παρ. 5 που επιβάλει την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης.

Στην τεκμηριωμένη αγωγή του ΕΔΟΕΑΠ που υπογράφεται από τους νομικούς Κώστα Χρυσόγονο και Δημήτρη Μέλισσα, επισημαίνεται τέλος ότι -για όλους τους παραπάνω λόγους- ζητείται να καταβληθεί από το ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 71.235.247,05 ευρώ ως αποζημίωση στον ΕΔΟΕΑΠ και να κηρυχθεί η απόφαση του Δικαστηρίου προσωρινά εκτελεστή.

Keywords
Τυχαία Θέματα