«Παύουν» πανεπιστημιακό επειδή έκανε το καθήκον του!

Tweet

Παύουν» πανεπιστημιακό επειδή έκανε το καθήκον του!

Μετά την απαράδεκτη καταδικαστική απόφαση της Δικαιοσύνης για έναν διακεκριμένο επιστήμονα, που έκανε, ως όφειλε, τη δουλειά του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ήρθε τώρα και η παύση του από τα καθήκοντά του! Πρόκειται για τον καθηγητή Ιατρικής Φυσικής - Ακτινοφυσικής Κωνσταντίνο Κάππα, τον οποίο το Τριμελές Εφετείο Λάρισας καταδίκασε τον περασμένο Ιούλη για «παράβαση καθήκοντος» επειδή, ως εισηγητής προς τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής, το 2006, για την επιλογή συμβασιούχου
διδάσκοντα, γνωμοδότησε θετικά για έναν υποψήφιο αντί για άλλον! Μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο ένας εκ των υποψηφίων, ο Κ. Κάππας οδηγήθηκε στο δικαστήριο, έλαβε πρωτόδικα ομόφωνη αθωωτική απόφαση, αλλά μετά από έφεση του εισαγγελέα κάθισε εκ νέου στο εδώλιο και τελικά καταδικάστηκε για... την επιστημονική γνώμη που εξέφρασε!

Τώρα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Παιδείας, που ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαβίβασε στο Τμήμα Ιατρικής του Ιδρύματος, ο καθηγητής «οφείλει να απέχει από κάθε διδακτική και ερευνητική δραστηριότητα, όπως επίσης και από τη συμμετοχή του στα διάφορα πανεπιστημιακά όργανα και εκλεκτορικά σώματα, μέχρις εκδόσεως αθωωτικής αποφάσεως ανώτερου δικαστηρίου ή μέχρις εκδόσεως αμετακλήτου καταδικαστικής αποφάσεως, οπότε και επέρχεται αυτοδίκαιη έκπτωση του καταδικασθέντος Καθηγητή Πανεπιστημίου».

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κάνει λόγο για υπουργική απόφαση «μέσω μιας σαθρής διαδικασίας ενοχοποίησης». Σημειώνει ότι την απόφαση για την επιλογή των υποψήφιων διδασκόντων έχει η Γενική Συνέλευση Τμήματος και όχι ο εισηγητής. Και τονίζει: «Αποτελούν πρωτοφανή στοιχεία δικαστικής αυθαιρεσίας τόσο οι τοποθετήσεις της έδρας επί της αξιολογικής κρίσης της ΓΣ του Τμήματος που ακούστηκαν μέσα στη δικαστική αίθουσα, όσο και το σκεπτικό του εισαγγελέα που πρότεινε την καταδίκη του συναδέλφου για "παραδειγματισμό για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων"». Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων εκφράζει τη συμπαράστασή του στον πανεπιστημιακό, καταγγέλλει την αδιανόητη προσπάθεια ποινικοποίησης της επιστημονικής άποψης που επιχειρεί η πρωτοφανής απόφαση του Εφετείου, καλεί τα ακαδημαϊκά και συνδικαλιστικά όργανα του ιδρύματος να πάρουν ανάλογη θέση και ζητά την ανάκληση της υπουργικής απόφασης για διαθεσιμότητα του πανεπιστημιακού.

Ομόφωνο ψήφισμα για τον βραβευμένο πανεπιστημιακό εξέδωσε η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία «επισημαίνει με έμφαση ότι μόνο τα μέλη ΔΕΠ διαθέτουν τις γνώσεις και την εμπειρία για να κρίνουν εμπεριστατωμένα τα επιστημονικά προσόντα υποψηφίων πανεπιστημιακών δασκάλων. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ εκφράζει ομόφωνα τη συμπαράστασή της προς το συνάδελφο κ. Κ. Κάππα και καταδικάζει την υπαγωγή της επιστημονικής γνώμης, που κατά το Σύνταγμα οφείλει να είναι ελεύθερη, σε κατασταλτικό έλεγχο».

Ριζοσπάστης

Tags: ΠανεπιστημιακόςπαύσηκαθήκονΚάππας Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα