PLAN B ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Κάθε ένα ευρώ που υπάρχει σε κάθε… γωνιά του κρατικού ταμείου αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύτιμο αυτή την περίοδο: Με τα έσοδα να έχουν υποστεί καθίζηση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναζητά «εναλλακτικούς» τρόπους για εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του και μετά τον Ιούνιο.


Του Βαγγέλη Δουράκη

Οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις βλάπτουν σοβαρά τον κρατικό κορβανά. Μέχρι σήμερα τα έσοδα έχουν υποστεί κυριολεκτικά καθίζηση παρουσιάζοντας υστέρηση 25% έως 30% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια

για την στήριξη της ρευστότητας του δημοσίου στην περίπτωση που, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, δεν καταφθάσουν εγκαίρως οι επόμενες δόσεις του δανείου από την τρόικα.

Το βασικό σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει δανεισμό του δημοσίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμούν ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μπορεί να δανειστεί, άμεσα, μέχρι και 3 δισ ευρώ από το ΤΧΣ για να εξυπηρετήσει πιεστικές ανάγκες πληρωμών (π.χ. μισθούς συντάξεις και ανελαστικές δαπάνες) στην περίπτωση που αρχίσουν να εξαντλούνται τα ταμιακά διαθέσιμα.

Το υπουργείο εξετάζει και το ενδεχόμενο να πολλαπλασιάσει τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων για να καλύψει επείγουσες ταμειακές ανάγκες. Το δημόσιο πραγματοποιεί κάθε μήνα δύο δημοπρασίες εντόκων (τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας) από τις οποίες αντλεί μηνιαίως 2,6 δισ ευρώ.

Εάν κριθεί αναγκαίο και εφόσον δώσει και το πράσινο φως η τρόικα, το δημόσιο θα αυξήσει τoν αριθμό των δημοπρασιών.

Οι τελικές αποφάσεις θα κριθούν φυσικά από τις διακυμάνσεις τις ύφεσης (που μπορεί να φτάσει φέτος στο 5,3% έναντι πρόβλεψης για 4,7) και τις επιπτώσεις που θα έχει στην πραγματική οικονομία και κατ’ επέκταση στα δημόσια έσοδα.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάνουν προβολές για την μελλοντική εκτέλεση του προϋπολογισμού και εκτιμούν ότι η υστέρηση των εσόδων, στο σύνολο του 2012, είναι πιθανό να ξεπεράσει ακόμα και το 1,3 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω των περικοπών μισθών και συντάξεων, στελέχη του ΓΛΚ υπολογίζουν επισφάλεια ύψους 300 εκατ. ευρώ στις εκτιμήσεις των εισπράξεων από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

Επιπλέον, υστέρηση, ύψους 110 εκατ. ευρώ, προβλέπεται και στις εκτιμήσεις που έγιναν σχετικά με τα έσοδα που θα προέρχονταν από τους Φόρους Κατανάλωσης.

Μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού θα δημιουργήσουν ανάγκες για επιπλέον μέτρα προσαρμογής τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι τηw επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Πάντως για την ώρα, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα, εξετάζουν τις δυνατότητες για χρονική μετατόπιση των μέτρων του μνημονίου.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι για να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να ληφθούν, φέτος, μέτρα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ (από

Keywords
Τυχαία Θέματα