H συσπείρωση θα κρίνει τις εξελίξεις

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης αξιολογεί αρνητικά την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η χώρα με τους περισσότερους πολίτες να εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση.

Ωστόσο σε αυτούς τους δείκτες δεν παρατηρούνται διαφοροποιήσεις συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδια

εταιρείας το μήνα Δεκέμβριο.

Αυτό ενδεχομένως εξηγεί γιατί το πολιτικό σκηνικό παραμένει επί της ουσίας αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εξακολουθεί να βρίσκεται στο 20%, το ΠαΣοΚ στο 5,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ελάχιστη άνοδο από το 22,5% στο 23%.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή για μια ακόμα φορά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά το προβάδισμα που διατηρεί, δεν μπορεί να αναπτύξει δυναμική. Κι αυτό συμβαίνει διότι η κοινή γνώμη δεν την εμπιστεύεται.

Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού στο ερώτημα “ποια κυβέρνηση θα ήταν καλύτερη για την οικονομία”. Αλλά το προβάδισμα αυτό φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα της φθοράς της συγκυβέρνησης και όχι της ενίσχυσης της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης η σημερινή κυβέρνηση θεωρείται καλύτερη στη διαχείριση των ζητημάτων ασφάλειας που κυριαρχούν τις τελευταίες εβδομάδες στην επικαιρότητα.

Συνεπώς η αύξηση της συσπείρωσης των δύο κυβερνητικών κομμάτων θα κρίνει τις εξελίξεις. Εκεί η εικόνα έχει ως εξής:

η συσπείρωση της ΝΔ είναι 61%, οι διαρροές είναι κυρίως προς τη Χρυσή Αυγή (11%) και το ΣΥΡΙΖΑ (6%) ενώ το 13% από όσους την ψήφισαν τον Ιούνιο 2012 δηλώνει σήμερα αναποφάσιστο/λευκό/άκυρο/αποχήη συσπείρωση του ΠαΣοΚ είναι 43%, οι διαρροές είναι κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ (12%) και τη ΝΔ (7%) ενώ από όσους το ψήφισαν τον Ιούνιο 2012 το 18% δηλώνει σήμερα αναποφάσιστο/λευκό/άκυρο/αποχή

Δεδομένου ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι υψηλό και τα κριτήρια της ψήφου είναι ακόμα “χαλαρά”, είναι σαφές ότι η αύξηση της συσπείρωσης θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο η κοινή γνώμη πειστεί ότι στις ευρωεκλογές κρίνεται η επιβίωση της κυβέρνησης.

Πολύ περισσότερο δε όταν οι αναποφάσιστοι θεωρούν ότι η συγκυβέρνηση είναι με διαφορά καλύτερη στη διαχείριση των θεμάτων της οικονομίας και της ασφάλειας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελική επιλογή τους πάντως φαίνεται ότι θα επιδράσει και η ολοκλήρωση της διαδικασίας συσπείρωσης της Δημοκρατικής Παράταξης διότι αναμένεται να λειτουργήσει ενισχυτικά στην διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.

* Ο κ. Πάνος Κολιαστάσης είναι πολιτικός επιστήμονας – επιστημονικός συνεργάτης στο ΙΣΤΑΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα